Kırklareli Babaeski’de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren er Mustafa Araz’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma yeterli araştırma yapılmadan kapatıldı. Aile avukatı, "Savcılık, şüpheli ölümü aydınlatmaktan uzak bir soruşturma yürüttü" diyerek karara itiraz etti.

Şüpheli asker ölümüne verilen takipsizlik kararına aileden itiraz: 'Vahim bir karar bu'

Askerlik görevi yaptığı süreçte yaşamını yitiren Mustafa Araz ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık “Somut delil bulunamadı” diyerek takipsizlik kararı verdi. Karara ailenin avukatları itiraz etti. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz başvurusunda “Bu karar, bir şeylerin gizlendiği yönündeki şüpheli arttırdı” denildi.

Hayvancılık ile geçinen ailesi ile Kars’a bağlı bir köyde yaşayan Mustafa Araz, geçen yıl başında askere gitti. Kırklareli Babaeski 1. Tugay Komutanlığı’nda görev yapan Araz’ın ölüm haberi 12 Mayıs günü ailesine ulaştı. Araz’ın cansız bedeni, metruk bir AVM’nin duvarına bitişik halde bulunmuştu. Araz’ın annesi, toprağa verilmeden önce gördüğü oğlunun cansız bedeninde derin yara ve kesik izlerinin olduğunu gördü.

‘SOMUT DELİL BULUNMADI’

Aile, “Oğlumuz Mustafa Araz’ın ölümü şüphelidir. Olaydan bir gün önce evi aradı. Herhangi bir sorunu olmadığını söyledi. Morali de gayet iyiydi” diyerek olaya ilişkin etkin bir soruşturma talebinde bulundu. Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Şule Duman yürüttüğü soruşturmayı geçen 22 Mart’ta karara bağladı. Savcı Duman, ‘Şüpheli ölüm ile ilgili somut delil bulunamadı” diyerek kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi.

ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ AYDINLATMAKTAN UZAK SORUŞTURMA

Oğullarının ölümünden 10 ay sonra gelen karar sonrası bir kez daha yıkılan aile, avukatları aracılığı ile karara itiraz etti. Ailenin avukatı Cesim Parlak’ın Kırklareli Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdiği itiraz başvurusunda etkin bir soruşturmanın yapılmadığı belirtilerek “Savcılık, şüpheli ölümü aydınlatmaktan uzak bir soruşturma yürüttü. Vahim bir karar bu” denildi.

FİZİK KANULARINA AYKIRI

İtiraz başvurusunda özetle “Talep edilen delileler toplanmadı. Etkin soruşturma yapılmadı. İhmal yolu ile ölüme yol açma değerlendirilmedi. Mustafa Araz’ın iç kanaması ve kafatası kanaması, bir darbe sonucu mu, yoksa yüksekten düşme sonucu mu oluştu belli değil. Araz’ın cansız bedeni, metruk AVM’nin arka tarafında duvara yapışık bir biçimde sırt üstü bulundu. Yüksekten düşen birinin duvara yapışık bulunması fizik kanunlarına da aykırı. Ki olay yerinde herhangi bir keşif de yapılmadı” ifadelerine yer verildi.

supheli-asker-olumune-verilen-takipsizlik-kararina-aileden-itiraz-vahim-bir-karar-bu-862049-1.

O 5 DAKİKADA NE OLDU?

Ölümü sonrası hazırlanan raporda Araz’ın vücudunda alkol veya uyarıcı madde bulunmadığı hatırlatılan dilekçede şöyle denildi:

Hastane görüntülerinde, Araz’ın görünmediği 5 dakikalık bir aralık var. Bu sürede hangi olay meydana geldi Araz kiminle görüştü. Bu aydınlatılmadı. Yine, intihar notundaki yazının Araz’a ait olup olmadığı dahi aydınlatılmadı. Bütün bunlar, şüpheli ölüm üzerindeki şüpheyi azaltmak yerine bir şeylerin gizlendiğini bize gösteriyor.