İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybeden AKP’nin sonuçlara ilişkin itirazı Pazartesi günü YSK’de görüşülecek. Kritik görüşme öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerinde baskı kurmak isteyen AKP hükümeti “iptal” çağrılarını yinelerken, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık kurulu görevlilerine yönelik soruşturma başlattı. Seçimin ardından sık sık kamuoyunun önüne çıkarak, “Şaibeli bir şeyler oldu” diyen ancak somut delil sunamayan AKP […]

Şüpheyle YSK’ye başvurulur mu? Bunun adı kepazelik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybeden AKP’nin sonuçlara ilişkin itirazı Pazartesi günü YSK’de görüşülecek. Kritik görüşme öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerinde baskı kurmak isteyen AKP hükümeti “iptal” çağrılarını yinelerken, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık kurulu görevlilerine yönelik soruşturma başlattı.

Seçimin ardından sık sık kamuoyunun önüne çıkarak, “Şaibeli bir şeyler oldu” diyen ancak somut delil sunamayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, dün YSK’ye yeniden çağrıda bulunarak, seçimlerin iptal edilmesine yönelik talebini yineledi. 2017 yılından bu yana, “sandık başında hile yapmaya dönük bir takım iş ve işlemlerin olduğunu” öne süren Yavuz, “İstanbul’da kesinlikle bir şeyler oldu. ‘Usulsüzlükleri CHP koordine etti’ demedik. Ama birileri yaptı. ‘Bu CHP’nin işine yarasın diye yapıldı’ dedik. Siyasi parti üyelerinin sandık başkanı olarak görev yaptığını görüyoruz. Özellikle bir partiden önemli derecede var. Memur üye adına alınan sivil üye, başka partilerin üyeleri var. Bu durumda çokça kişi var” dedi.

SAYININ BİR ÖNEMİ KALMAMIŞ

Daha önce, kısıtlı seçmen sayısının bir hayli fazla olduğunu ve bunun sonucu etkileyeceğini öne süren Yavuz, bu durumdakilerin sayısının CHP ve AKP’nin arasındaki farkın yüzde 10’u kadar olması üzerine bu kez, “Sayının bir önemi yok” dedi.

Yavuz, kısıtlı seçmen sayısına ilişkin soruyu “Kesinlikle birçok kez test ederek ve teyit ederek o rakamları kamuoyu ile paylaşmayı bir siyasetçi sorumluluğu içerisinde ele aldık. Bu şimdi sayıyla ifade edilebilir bir şey midir? Sayıyla nasıl ifade edeceğiz? Kanun’un tamamen dışına çıkıldı. Bunlar büyük oranda bizim denetleyemeyeceğimiz bir alanda gerçekleştirildi. Bundan daha büyük bir seçim yolsuzluğu olabilir mi?” diyerek yanıtsız bıraktı.

32 AYRI SORUŞTURMA

YSK’nin kritik kararı öncesinde, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise sandık kurulu başkanları ve üyeleri hakkında 32 ayrı soruşturma başlatıldığını duyurdu. Maltepe, Kadıköy ve Ataşehir’de sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yapılan suç duyuruları kapsamında 100’ün üzerinde sandık kurulu başkanı ve üyesi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı. İfadeye çağrılanlar arasında Maltepe İlçe Seçim Kurulu Müdürü E.K.’nın da olduğu öğrenildi.

“Görevi kötüye kullanma” ve “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un” ilgili maddelerince başlatılan soruşturma kapsamında, şimdiye kadar bu şüphelilerden 10’unun ifadesine başvuruldu.

AKP VE SEÇİM KURULLARI YAPTI

Soruşturmaya yönelik detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtilirken suç duyurularının bir kısmını AKP ve MHP, bir kısmının ise sandık sayımlarında suç şüphesi olacak duyumlar bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları tarafından yapıldığı dile getirildi.

***

Demokrasi yok olur

AKP’nin ortaya attığı iddiaların tamamının “gerçek dışı” çıktığını ifade eden CHP Hukuk Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “İlk günden beri ileri sürdükleri hiçbir şey doğru çıkmadı. Kısıtlı seçmen dediler, hükümlü seçmen dediler, olmuyor. Bunu bildikleri için polisi ve yargıyı kullanarak kaybettikleri seçimi lehlerine çevirmeye çalışıyorlar. İşe yaramayacak” dedi. AKP’nin yaptığı bu girişimin “seçimlerin güvenilirliğini sarsmak” anlamına geldiğine dikkati çeken Erkek, “Bu yapılanlar ve söylenenlerin sonucu, sandığa gölge düşürmektir. Sandığa gölge düşerse seçim sorgulanır. Seçim sorgulanırsa demokrasi yok olur. Sonuçlara dair kendi lehlerine karar aldırmak istiyorlar ama bu sefer de Türkiye aleyhine iş yapıyorlar” diye konuştu.

***

Sayının çok önemi var

AKP’li Yavuz’un, “Oy kullanan kısıtlıların sayısının bir önemi yok” değerlendirmesine katılmadığını belirten YSK’nin İyi Parti Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Benim hukuk anlayışıma göre İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesi için hiçbir neden yok” dedi. YSK’ye sunulan bilgi ve belgelere göre, seçimlerin iptal edilmemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Taşıma seçmene ilişkin itiraz süresi 21 Ocak’ta bitti. Sandık kurullarının teşkiline ilişkin itiraz süresi ise 2 Mart’ta bitti. Seçim hukuku şekli bir hukuktur. Yani sürenin büyük önemi vardır. Bu iddialar süre bakımından reddedilmeli” dedi. Oy kullanan kısıtlıların sayısının CHP ve AKP’nin oylarının farkından fazla olması durumunda seçimin mutlaka tekrar edilmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, “YSK’nin tespitine göre böyle bir durum yok. Sayı çok az. İddialar hükümsüz pozisyona düşmüştü” ifadelerini kullandı.

***

Amaçları YSK’yi kuşatmak

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP’li Yavuz’un açıklamalarının “YSK’ye talimat niteliğinde” olduğunu söyledi. “Hukuksuzluğun metastaz yaptığına bir kez daha tanık olduklarını” ifade eden Altay, YSK’ye yönelik baskı, basınç, etkileme, zorlama sürecine yargının da dahil olduğunu vurguladı. Maltepe, Kadıköy ve Ataşehir’de Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturmanın YSK’nin kararından hemen önceye denk gelmesinin dikkati çekici olduğunu bildiren Altay, “YSK’nin olası kararına bir destek olmak amacıyla bu soruşturmanın başlatıldığı çok açık. Bu suç duyurusunda AKP mi bulunmuştur, YSK mi bulunmuştur? Başsavcılığın bunu açıklaması lazım” diye konuştu.

YÜZÜNÜZE TÜKÜRÜRLER

Yavuz’un, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözlerine de dikkati çeken Altay, “Ben bir şey bulamadım, başsavcıya talimat vereyim, bir soruşturma başlatsın, sen bu soruşturmayı esas al, seçime şüphe, şaibe karıştı de, seçimi iptal et. Bunun adı talimattır. Yargı takviyeli olarak YSK, bir basınç ve tasallut altındadır. Sayın YSK üyeleri, Anayasa’dan aldığınız yetkiyi kullanıyorsunuz, kanunlara uygun kullanmak zorundasınız. Kızılay’da sizi yürütmezler, yüzünüze tükürürler. Bu basınca, baskıya Cumhuriyet Başsavcılığı destekli bu tasalluta boyun eğmeyin. Kesin bir şeyler olmuştur’ diyerek YSK’ya başvurulmaz, hadi başvuruldu. YSK’nın o itirazın kapağını açmadan iade etmesi gerekir. Şüpheyle YSK’ya başvurulur mu? Bunun adı kepazeliktir. Yarın çocuklarınızın yüzüne tükürürler” dedi.

Masa başında kaybetmeyiz

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, resmi sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımda bulundu. Kaftancıoğlu, “İstanbul halkına verdiğimiz sözün gereği; oylarınızı, çocuklarınızın geleceğini sandıkta çaldırmadık, masa başında da çalmalarına izin vermeyeceğiz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir’ ve bu anlayışa düşman olanlar ne yaparlarsa yapsınlar kaybetmeye mahkumdur” diye yazdı.