CHP’li Tanrıkulu, Sur’da devam eden dönüşüm ve restorasyon çalışmalarında 40 tescilli tarihi yapının yıkılmasını Meclis gündemine taşıdı

Sur’da yıkılan tarihi yapılar Meclis gündeminde

BİRGÜN/ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Sur’da Savaş, Hasırlı, Fatih Paşa ve Dabanoğlu Mahalleleri’nde kentsel dokuyu yansıtan 49 tescilli yapının kalıntılarının dahi yerinde olmadığı ve onlarca sivil mimari örneği yapının yıkıldığını belirtti.

Tanrıkulu, meslek odalarından oluşan teknik bir heyetin özel izinle dört yıldır girişi yasak olan Sur’da yaptığı inceleme sonucu hazırladığı rapora değindi. Tanrıkulu, raporda “tescilli yapıların yerinde olmadığı, yıkımların iş makinalarıyla yapıldığı, Sur’un özgün kent mimarisi yerine kimliksiz bir kent inşa edildiği, define avcılarının kazı yaptığı” bilgisinin yer aldığını ifade etti.

Tarihi dokunun yok edilerek kimliksiz bir şehir inşa edildiğine dikkati çeken Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, “Kültür Bakanlığı tarafından ivedi olarak Sur’da gelişen tahribat daha fazla büyümemesi ve Sur’un özgün kimliğine yaraşır çalışmaların yürütülmesi için önlem alınarak gerekli uygulamalar yapılacak mıdır?” diye sordu.

ÖZGÜN MİMARİ BOZULDU MU?

Birçok sokağın Sur’un geleneksel kent planına aykırı bir şekilde genişletildiği iddialarını da soran Tanrıkulu, Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Alanda yeni yapıların alt yapısı için iş makineleri ile ciddi derinlikte kazıların yapıldığı ve Sur’un arkeolojik katmanlarının tahrip edildiği iddiaları doğru mudur?

Alanda yapılan yeni yapıların özgün geleneksel Diyarbakır mimari dokusuna aykırı, tamamen bazalt kaplı betonarme yapılar olduğu, cumba, bazalt taş, geniş avlu, sokağa cephe veren kapı pencere açıklıkları, avlu duvar detayları, süs havuzu gibi geleneksel Sur mimari evlerinin belirgin özelliklerini taşımadığı iddiaları doğru mudur?”