Milli Eğitim Şûrası’nda tavsiye kararları tartışmaya açıldı. "Eğitim Sisteminin Kalitesinin İzlenmesi" başlığı altında tartışılan bir maddeye dini vakıf ve derneklerin eğitim alanında önünü açan düzenlemeler eklendi.

Şûra’dan vakıflara kıyak çıktı

MUSTAFA BİLDİRCİN

Yedi yıllık aradan sonra Saray’da düzenlenen törenle çalışmalarına başlayan Milli Eğitim Şûrası kapsamında dün ihtisas komisyonlarının ilk toplantıları gerçekleştirildi. Şûra’dan önce MEB’e iletilen öneriler üzerine hazırlanan taslak tavsiye kararları ile komisyonların gündem maddeleri oluşturuldu.

Okul öncesi eğitime yönelik maddelerin görüşüldüğü toplantıda bazı komisyon üyeleri, “Okul öncesi eğitim zorunlu ve ücretsiz olsun” talebinin tavsiye kararı olarak belirlenmesini önerdi. Bazı komisyon üyeleri ise önerideki, “Zorunlu” ibaresine karşı çıktı.

Toplantıda, zorunlu eğitim kapsamındaki ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki öğrenci oranlarına da vurgu yapılarak, “Zorunlu yazınca zorunlu olmuyor” denildi. Uzun tartışmaların yaşandığı okul öncesi eğitime ilişkin madde, “Zorunlu” ve “Ücretsiz” ibareleri eklenmeden oy çokluğu ile kabul edildi.

STK’LERLE İŞBİRLİĞİ

Komisyonda, "Eğitim Sisteminin Kalitesinin İzlenmesi" başlığı altında tartışılan bir maddeye, dini vakıf ve derneklerin eğitim alanında önünü açan düzenlemeler eklendi. Madde ile dezavantajlı çocuklarının eğitiminin katılımının sağlanması için kamu kurumlarının yanı sıra "ilgili" kuruluş ve STK'ler ile de işbirliği yapılması öngörüldü.

Komisyon toplantılarında, Türkiye’deki eğitim sisteminin kanayan yarası taşımalı eğitim de eleştirildi. Komisyona katılan bazı eğitimciler, tavsiye kararları arasına, “Köy okulları sürekli açık tutulmalı” tavsiye kararının eklenmesini istedi.

VELİLERDEN PARA TALEBİ

Köy okullarının açılarak taşımalı eğitime son verilmesi önerisi, çoğunluğun karşı çıkmasıyla tavsiye kararı olarak eklenmedi. Köy okullarına yönelik önerinin gündeme getirildiği madde, “Okul öncesi eğitime kazandırılabilecek mekanların olması durumunda taşımalı eğitim yerine yerinde eğitim öncelikli olarak değerlendirilmelidir” şeklinde tavsiye kararları arasına yazıldı. Komisyon toplantısında bulunan bazı okul müdürleri, okul öncesi eğitimde çeşitli yöntemler ile velilerden para istendiğini söyledi. Ücretsiz devlet okulları uygulamasının sahaya yansımadığı belirtilirken bir komisyon üyesi, “Görüntüde devlet, ücret istemiyor olabilir. Okulların maddi bütçe desteğinden mahrum olduğu düşünüldüğünde, sahada gerçekliği yok. Okuldan telefon edilmesi, çocuğun eline kağıt verilerek ücret istenmesi tavrı rahatsız edici” diye konuştu.

SORUMLULUK BELEDİYELERDE

Komisyonda, okul öncesi kademesinde eğitim kurumu sayısının artırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar konuşulurken, “Hayırseverler” ve “Belediyeler” vurgusu yapıldı. Hayırsever yardımlarının öncelikle okul öncesi eğitime yönlendirilmesi ve belediyelerin okulların bakım, onarım, temizlik ve yapımdaki katkılarının artırılması yönündeki tavsiye kararı, oylamada kabul edilen tavsiye kararları arasında yer aldı. Bazı komisyon üyeleri, her iki öneriye de “Eğitim hükümetin görevidir, hayırsever yardımları ve belediyelerin katkılarının öne çıkarılması sorumluluğu başkasına bırakmaktır” değerlendirmesiyle karşı çıktı. Önerilere tepki gösteren üyelerin, “Kamu kaynaklarının tahsisinde okul öncesine öncelik verilmesi” talebi ise kabul edilmedi.