Süreç başarılı yönetilmedi

İSMAİL ARI

Salgın ülkede hızla yayılıyor, can kayıpları da artıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz’a göre salgın halk sağlığı açısından ciddi bir düzeye ulaştı. Yılmaz, “İktidar planlama yapmadı, süreci de kötü yönetti” dedi ve ekledi: “Salgın aralık ayında Çin’de başladığında sağlık otoritesi bunu temel meselelerden biri olarak görmeliydi. O dönemde ekipmanlar stoklanabilir ve hazırlıklar yapılabilirdi. Sağlık çalışanları için önlemler alınabilirdi.”

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Umreden gelenler sadece ateşleri ölçülerek evlerine yollandı. Bu büyük bir hataydı. Yine bu süreçte umreden gelenlerin dışında da yurtdışından 330 bin insan geldi. Bu insanlar ateşi ölçülerek, elini kolunu sallayarak evlerine gitti. Bunlara müdahale etmek gerekiyordu. Koronavirüse karşı yöntemler belirlenmeli ve düzgün bir şekilde planlamalıydı. Türkiye’nin bunun için olanakları vardı ama bu süreç içerisinde bunlar yapılmadı.”

GEREKSİZ ÜRETİMLER DURDURULMALI

Yılmaz, şöyle devam etti: “İzolasyona ihtiyaç var ama bunun karşılığı sokağa çıkma yasağı değil. Gereksiz olarak tüm üretim durdurulmalı. Şu an araba, buzdolabı üretme zamanı değil. Sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılayan surec-basarili-yonetilmedi-708397-1.yerlerin açık olması lazım. Şehirlerdeki tabip odaları pandemi kurullarına alınmıyor. Tabip odalarını bu kurullara almamak, bu salgına karşı başarısız olmak demektir. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerine Sağlık Bakanlığı el koymalı.”

Yılmaz, sözlerini şöyle noktaladı: “Salgınla mücadele etmek için sağlık kamusal olmalıdır. Salgının oldukça hızlı bir seyri var Hasta sayısının oldukça ciddi bir yere eriştiğini ve bunun da önemli bir risk olduğunu söyleyebiliriz. Koronavirüs testi negatif çıkan ama bulgular anlamında da çok sayıda koronavirüs hastası olabilir. Çin’de birçok hasta testi negatif çıkmasına rağmen klinik, radyolojik bulgularla koronavirüs tanısı aldı. Türkiye’de hastanelerdeki entübe hasta sayısı çok daha fazla olabilir.”