Salgın ‘turizmin kalbi’ Muğla’yı da vurdu. Belediye Başkanı Gürün, “Süreç belediye başkanlarından bile saklanarak yürütülüyor. Bu çok yanlış” diye konuştu

‘Süreç’ belediyeden bile gizleniyor

AYCAN KARADAĞ

EGE Bölgesi’nde salgının etkilerine mercek tuttuğumuz dizinin ikinci gününde Muğla var. Bölge için, “Salgın Ege’nin kalbini vurdu” desek abartı olmaz. Zira turizmin merkezlerinden Muğla’da da işler iyi gitmiyor…

İlk görüştüğümüz kişi Yarım Han Kafe’nin işletmecisi Naci Elma. Elma, pandemi dolayısıyla dükkânına tam 75 gün kilit vurmuş.

Üstelik bu süreçte başka hiçbir geliri olmamasına karşın faturalarını ödemeye devam etmiş. Elma, “1 Haziran itibarıyla işletmemizi açtık. Şu ara işlerin iyi olmamasına rağmen dezenfektan, maske, ateş ölçer gibi ciddi giderlerimiz bulunmakta” diyor ve ekliyor: “Yapılan denetimlerde bunlar sorulmakta ama bunları nasıl alabildiğimiz ile ilgilenilmemekte. Bu süreçte benim devletten beklediğim, kapalı kaldığımız süre boyunca kira, elektrik, su, internet gibi giderlerimizi karşılıksız olarak bizlere ödemesidir. Hükümet ise bu süreçte faizle krediler dağıtarak esnafı daha da borçlandırıyor. Önümüzdeki dönem hastalığın tekrar yükselip dükkânlarımızı tekrar kapatmak zorunda kalmamıza dair de endişelerim var.”

KÖY EVLERİ DOLDU TAŞTI

Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile konuşuyoruz. Gürün, yaşanılan bu sürecin tüm insanların bakış açısını değiştirdiği görüşünde. Gürün’ün verdiği bilgilere göre bu süreçte insanlar Muğla’ya akın etti. Gürün, şöyle konuşuyor: “Köy evleri, villalar, tekneler doldu. Çünkü insanlar yaşam tarzını değiştirmeye başladı. Bu virüs tüm dünyayı negatif açıdan olsa da eşitledi. Virüs hangi ülkeye gelse o ülke insan odaklı değil para odaklı olduğunu anladı. Ben bir başkan ve hekim olarak elimden geldiğince önce insan odaklı bir anlayış benimsedim. Şehir ile birlikte bir seferberlik ilan ederek tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştık.”

Peki, normalleşme sonrası kentte neler yaşandı? Aynı zamanda hekim olan Osman Gürün neler düşünüyor? Şöyle cevaplıyor: “Bayramda ve salgının ilk anlarında başka tedbirler almak gerekirdi. Giriş çıkışlarda test yapılarak seyahate izin verilmeliydi. Bunların hiçbiri yapılmadı. Alınan kararlar tamamıyla ekonomik. Türkiye’nin ve dünyanın böyle bir açılmaya ihtiyacı var ama tedbirler çok daha sıkı olmalıydı. Ayrıca süreç belediye başkanlarından bile saklanarak yürütülüyor. Bu çok yanlış… Ben ilimin ilçemin durumunu bilmeden nasıl önlem alacağım? Ben giriş çıkışlar ilk açıldığında ilçelere giriş çıkışların kısıtlanmasını, Bodrum’a yasak konulması gerektiğini söyledim. Bir yerde olanı neden başka yere taşıyoruz. Bu süreçleri objektif değerlendirip kışın gelebilecek yeni sıkıntılarda önlemler gerçekçi, şeffaf ve daha sıkı olmalıdır. Sadece sağlık değil eğitim, ekonomi, turizm gibi sektörlerde de sıkıntı ve güvensizlik hat safhada. Göz göre göre kaosa gittik.”


GENÇLER KÖYE DÖNMEYE BAŞLADI

Daha sonra Menteşe’yi ziyaret ediyoruz. Kentin Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, pandeminin tarım sektörünü vurduğunu aktarıyor. Gümüş’ün aktardığına göre turizm sektöründeki durağanlık işsizliği had safhaya çıkarttı. Şöyle konuşuyor Gümüş: “Birçok genç köylerine dönmeye başladı. Covid-19 salgını ülkemizde görülmeye başladığı andan itibaren belediye olarak tedbirlerimizi almaya başladık. Sağlıklı bir geleceğe ancak, iyi tarım politikaları ile ulaşabiliriz.”

SERMAYEDEN YANA ‘TERCİH’

Son olarak CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin ile görüşüyoruz. Girgin, şunları anlatıyor: “AKP tercihini açık olarak sermayeden yana kullanmıştır. Ülkenin bütün kaynakları birkaç müteahhitte, medya baronuna ve finans spekülatörüne peşkeş çekilmiş; akla, mantığa sığmayan hazine garantileri yoksulun cebinden çıkıp zenginlere akmıştır. Bu nedenle halkımız bir yandan halk sağlığı mücadelesi ile uğraşırken öte yandan AKP’nin emekçi yoksul düşmanı politikaları ile baş başa kalmıştır.”

***

Esnafa destek yok

♦ Muğla Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Özcan Çolakkol: 21 Mart’ta hükümetin aldığı kararla tüm berber ve kuaförler kapandı. Sonra da 11 Mayıs’ta tüm kuaför ve berberler açıldı. Tabii bu sezonda herkes gibi biz de zorlandık. Pandemi döneminde Halk Bankası ve Esnaf Kredi Kooperatifi düşük faizli kredi verdi. Ama faizsiz krediden Muğla esnafı yararlanamadı. Esnafın geri dönüş ödemeleri noktasında bazı zorlanmalara neden oldu. Hâlâ daha da birçok esnafın bu durumdan kötü etkilenmesi devam ediyor.


♦ Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Vekili Arif Özer: Esnafın omuzundaki yük hafifletilmeli, kazanıp cebine para girmeli, sosyal hayatı olmalı, yastığa kafasını koyunca uyumalı, borç ödeme hayali kurmamalı.