Süreç daha çok direnmemiz gerektiğini önümüze koydu

EMEK SERVİSİ

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) toplu sözleşme süreci uzlaşmayla sona ererken metal işçisinin giydirilmemiş ortalama net ücreti 6 bin lira oldu. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar “2022’de daha çok ekonomik saldırılar altında olacağımızı öngörmeliyiz. Bunun için daha fazla direnç göstermeliyiz” dedi.


MESS ile yürütülen toplu sözleşme sürecinde Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarıyla uzlaşmaya varıldı. 140 bin metal işçisinin gelecek 2 yıl boyunca ücretlerinin belirlendiği sözleşmede ücretlere ilk 6 ay için yüzde 27 zam yapıldı. İkinci 6 ay saat ücretine yüzde 30 zam ve enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında artış gerçekleşti.

Ayrıca, sosyal haklara birinci yılda yüzde 35, ikinci yılda ise enflasyon oranında artış yapıldı. Kurban Bayramı yardımı birinci yıl için bütün gruplarda yüzde 75 oranında artırıldı. İlki bu ay, ikincisi ocak 2023 olmak üzere tüm işçilere net 400 liralık erzak verilmesi de sözleşmede yer aldı. Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı şu açıklamayı yaptı: “Yapılan anlaşmayla MESS ortalamasına yıllık 65.67 oranında zam alınmıştır. Birinci 6 ay için yüzde 10 artı 3 lira 70 kuruş zam alınmıştır. Bunun MESS ortalamasına yansıması yüzde 27,44’tür. İkinci 6 ay zammı yüzde 30’dur.”

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, işveren tarafının, ekim ayında başlayan sözleşme sürecindeki ilk 6 ay için zam teklifinin yüzde 12 olduğunu hatırlatarak “İşçilerin fabrikalardaki eylemleri olmasa, MESS’in taleplerimize karşı uyguladığı direnç kırılamazdı” dedi.

Atar sözleşmeye dair şu değerlendirmede bulundu: “Sözleşmemizi uzlaşmayla bağıtladık. Bu toplu iş sözleşmesi ülke ekonomisinde son gelişmeler açısından tam bir kriz dönemi içerisinde ilerledi. Hükümetin almış olduğu ekonomik kararlar bir zam yağmuru ve alım gücünün hızlı kaybını beraberinde getirdi. Bu noktada ekonomik ve demokratik taleplerimizin kararlı şekilde arkasında durarak taviz vermeden hayata geçirme çabasını ortaya koyduk. Eylemlerimizle, üretimden gelen gücün kullanılmasıyla birlikte işçi arkadaşlarımız da bu sürecin tam olarak hakkını verdiler. Şu anda toplu iş sözleşmesinin ilk 6 aylık zammıyla birlikte ortaya çıkan giydirilmemiş net ücret 6 bin lira. Vergi istisnası ve sosyal yardımın aylara tekabül eden kısmı da dikkate alındığında 6 bin 700 lira net ücrete denk geldi.” Sözleşmede, işçilerin 2 yıl boyunca özel hastanelerden de yararlanmasını sağlayacak tamamlayıcı sağlık sigortasının eş ve çocukları da kapsaması talebinin yerine getirilmediğini aktaran Atar: “Gelecek dönem eş ve çocuklara da sigorta talebimiz olacak, gelecekte de bunu kazanım hanemize yazacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Ekonomik saldırılara dirençli olmalıyız

Toplu sözleşme sürecinde yapılan eylemlerin tüm toplum için ekonomik ve demokratik talepleri de barındırması itibariyle toplumsal muhalefet açısından önemli olduğunu kaydeden Atar şöyle konuştu: “AKP-MHP iktidarının uygulamış olduğu, halk, emek ve işçi düşmanı politikalara karşı çok daha güçlü bir direncin ortaya çıkması gerektiğini bu süreçte görmüş olduk. Uygulanan ekonomik politikalara karşı sendikal mücadelenin toplumsal karşılığının olması bize de bir direnç vazifesi veriyor. 2022’de de ekonomik olarak çok daha olumsuz saldırılarla karşı karşıya olabileceğimizi öngörmeliyiz. Hepimizin, bütün emek örgütlerinin üzerine önemli sorumluluklar düştüğünü belirtmek istiyorum.”

Birleşik Metal-İş Sendikası ekim ayında başlayan görüşemlerde işçilerin ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 30 zam istiyordu. Ayrıca sosyal yardımlara ise yüzde 45 zam yapılması talepler arasında yer alıyordu.