Ülkede koronavirüs vakası 18'e çıkarken umreden dönen 21 bin yurttaşın sadece 10 bini karantinaya alındı. Bakan Koca, umreden dönenlere 14 gün kuralına uyulması konusunda ‘ısrarcı’ oldu. Prof. Dr. Kayıhan Pala “Tavsiyelerle bu süreci yönetmek doğru değil. Otoriteler başat rol üstlenmeli” dedi

Süreç tavsiyelerle yönetilemez

MERAL DANYILDIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün gece yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 18'e çıktı. Ülkelerarası giriş çıkışların kapatılmasına rağmen umreden dönen 21 bin kişinin gerekli tedbirler alınmadan ülkeye alınması tepkilere yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz” tavsiyesi verdi. Salgın dünya genelinde büyük bir yankı uyandırırken, Türkiye’de alınan önlemler tartışma konusu oldu. Salgına karşı alınan birçok karar, farklı tehlikelere gebe. Maçların seyircisiz oynanacağı kararı üzerine birçok taraftar maçı kalabalık mekânlarda izlemeye başlarken, eğitime ara verilmesi kararı üzerine ise öğrenciler terminallere akın etti. Son önlem olarak yurt dışı giriş çıkışları yasaklansa da umreden dönen 21 bin yurttaşın birçoğu karantinaya alınmadan ülkeye girişine izin verildi.

Koca, yurtdışı yasaklarıyla ilgili “1 seyahat, 1 kişi ve 1 tek risk değildir. Sonucu 82 milyonu etkileyebilecek bir risktir” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamasına rağmen umreden dönen yurttaşların sadece 10 bini karantinaya alındı. Koca, önceden umreden dönenlere ilişkin “Sağlık testlerinden geçirdik” açıklaması yaptı.

BÜYÜK BEDELLER ÖDEYEBİLİRİZ

Konuyu BirGün’e değerlendiren Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeler ile bu süreci yönetmesinin doğru olmadığını söyledi. Pala, “Otoriteler bu tarz olaylarda başat rol üstlenmeli. Kamu otoritesinin daha sıkı önlemlerle süreci yönetmesi hem de buna ek olarak topluma karşılaştığımız riskin büyüklüğünü iyi anlatması gerekiyor. Aksi takdirde büyük bedeller ödeyebiliriz. Salgın başlayalı 2,5 ay oldu. Zaten 15 bin kişi ülkeye girdi ve değişik yerlere dağıldı. Umreden gelen insanların risk taşıdığını bizzat Sağlık Bakanı’ndan öğrendik. Bütün veriler virüsün sadece bizim ülkemize değil, dünyanın birçok yerine yayılacağını gösteriyordu. Bu koşullarda birkaç kişinin bile gelebileceği yerlerden giriş çıkış yasaklanırken, 21 bin kişinin gönderilmesi ve kontrolsüz şekilde ülkeye alınması yanlış bir adım olmuştur” şeklinde konuştu.

ÇAĞRILAR KARŞILIK BULMUYOR

Umreden dönen insanlara ‘evinizde oturun’ çağrısının karşılık bulmadığını belirten Pala, 21 bin kişinin gönderilip kontrolsüz bir şekilde ülkeye alınmasının yanlış bir adım olduğu aktarımında bulundu. Bu durumun salgının yönetilmesi açısından risk oluşturduğunu kaydeden Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlara ‘evinizde oturun’ çağrısının da anlamsız olduğunu özellikle sosyal medya paylaşımlarından görüyoruz. Futbol maçlarının seyircisiz izlenmesi doğru karar. Ancak burada kalabalık olmayı engellerken şifreli yayınlar nedeniyle insanlar bir araya gelerek maç izliyorsa ‘kabalık oluşturma’ kavramını çok da iyi yönetememiş oluyoruz. Bir tek sahaların kapatılması yetmez, insanların bir araya gelmesini engelleyecek ek kararlar almak gerek. Yayınları şifresiz yapabilirsiniz ya da maçları erteleyebilirsiniz. Üniversitelerin eğitime ara vermesini de doğru buluyorduk. Ancak öğrencilerin bir anda terminallerde yığılması bizim perspektifimize uzak. Bir karar verirken bu kararın, nelere yol açabileceğini ön görüp ek kararlarla bunları desteklemek gerekir.”

UMRE DÖNÜŞÜ HAYATINI KAYBETTİ

Esra Elönü’nün babası emekli imam Şaban Elönü (62), umre dönüşü dün sabah İstanbul Gaziosmanpaşa’daki evinde hayatını kaybetti. Emekli imam olan Şaban Elönü’nün evinde Sağlık Bakanlığı yetkilileri inceleme başlatırken ailenin de takibe alındığı öğrenildi. İnönü’nün umre dönüşü grip belirtileri olduğu, bunun haricinde bilinen bir rahatsızlığı olmadığı ifade edildi. Kızı Esra Elönü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada koronavirüs şüphelerine ilişkin şu yanıtı verdi: “Yapılan testlerin sonucu negatiftir. Ölüm sebebi için adli tıp raporu bekliyorum.”

YASAKLARIN AKTİVİTELERE DÖNÜŞMESİ TEHLİKELİ

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler ise, sosyal aktivitelerin devam etmesi halinde vaka sayısında ciddi artış yaşanabileceğini belirterek “Virüsün yayılmasını önlemek için spor müsabakaları seyircisiz oynanıyor, okullar tatil edildi. Sonuçta bütün bunların amacı kişilerin birbiriyle temasını önlemek ve bir metrelik koruma mesafesini sağlamak içindi. Üniversite öğrencileri de tatil sonrası ailelerinin yanına gitmeye başladı vesaire. Bu şekilde olursa, bu hareketlerin amaca uygun olmadığını söyleyebiliriz. O nedenle bu durumun virüsün yayılımını önlemeyeceğini düşünüyorum. En son çıkan vaka da umrede bulunan biriydi. İş yerlerinin kapatılması, evden çalışmaya geçme gibi önlemler eğer hakikaten kişilerin birbiriyle temasını azaltmayacak şekilde başka sosyal aktivitelere dönüşüyorsa bu ciddi bir tehlike” ifadelerini kullandı.