PTT’de sendikal ayrımcılığın sonu gelmiyor. Geçen ay hukuksuz atamalar ile sürgünlere karşı eylem yapan Haber Sen’de örgütlü 27 emekçi sürüldü. Haber Sen’den Damatoğlu, “PTT’de resmen bir kıyım yapılıyor” dedi.

Sürgün furyası!
Haber Sen’in 7 Eylül’de Batman ve İstanbul’dan başlattığı yürüyüş, 9 Eylül’de Ankara’da tamamlanmıştı. (Fotoğraf: Haber-Sen)

Asena TUNCA

Geçtiğimiz ay sürgünlere, liyakatsiz ve hukuksuz atamalara karşı İstanbul ile Batman’dan Ankara’ya yürüyen Haber Sen üyeleri, sürgüne maruz bırakıldı. Eyleme katılan PTT emekçilerinden 27’si, çalıştıkları yerden kilometrelerce uzağa ‘tayin’ edildi. Ankara’da Genel Merkez Denetleme Kurulu üyesinin görev yeri Hakkâri olarak değiştirildi. Görev yeri değişikleriyle Manisa’dan Mardin’e, İstanbul’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Bitlis’e, İstanbul’dan Urfa’ya gitmek zorunda kalan sendika üyeleri bulunuyor.

RESMEN KIYIM YAPILDI

Haber Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “PTT’de resmen bir kıyım yapılıyor. İki gündür tarihi bir sürgün furyası var. Sendikamızda örgütlü emekçilere karşı sürgünlerin sonu gelmiyor. Eylemimizin ardından 27 üyemiz sürgün edildi. 80 kişinin daha sürgün edileceğinden söz ediliyor. Bu PTT tarihinde bir ilk” diye konuştu.

KABUL ETMİYORUZ

“Hukuksuz ve keyfi şekilde arkadaşlarımız ülkenin bir ucundan diğer ucuna sürdün ediliyor” Damatoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kilometrelerce uzakta kurulu düzenlerinden, eşlerinden ve çocuklarından ayrılmak zorunda kalan PTT emekçileri doğal olarak mahkemeye başvuruyor. Emekçiler açtıkları davaları kazanıyor. PTT böyle keyfi uygulamalarla zarar uğratılıyor ve büyük bir kamu zararı ortaya çıkıyor. Ankara’da polis tarafından darp edildik, engellemelerle karşılaştık. Diğer sendika ise PTT ile kol kola geziyor. Bu sürgünleri ve sendikal ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Mücadelemizi sokağa taşıyacağız.”

***

SÜRGÜN KARARI GERİ ALINMALI

Haber-Sen Kadın Meclisi de yaptığı açıklamada, sürgünlerden bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yaptı: “Kendi gücüne, örgütlü mücadelenin önemine inanan biz kadınlar ve emekçileri; bu haksız ve hukuksuz karar ve uygulamalarla yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bizler kadın mücadelesi ve Tüm Haber-Sen’den bugüne kadar tüm baskılar karşısında mücadeleden geri durmadık ve bundan sonra da geri durmayacağız."