Sürgün ısrarına dava açıldı

BERKAY SAĞOL

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi yönetici ve üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından mahkeme kararına rağmen yeniden sürgün edilmesi üzerine TCDD yöneticilerine görevi kötüye kullanmadan dolayı dava açıldı. TCDD 3. Bölge yöneticileri, BTS İzmir Şubesi 8 yönetici ve üyesini 12 Mayıs 2020 tarihinde sürgün etti. Emekçiler mahkeme kararıyla 17 Ağustos 2020 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı çıkararak görev yerlerine geri döndü. Eski görev yerlerine geri dönen emekçiler TCDD yönetimi tarafından mahkeme kararına rağmen tekrar sürgün edildi.

TCDD, BTS İzmir üyelerinden Şube Sekreteri Muhdi Seyhan Kars’a, Kadın Sekreteri Nurhan Karadağ, işyeri temsilcilerinden Ünal Karadağ ile Bülent Çuhadar Malatya’ya sürüldü. 6 Mart’ta gerçekleşen sürgün kararından sonra BTS İzmir Şubesi oturma eylemi başlattı. 9 Mart’ta ise TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun imzalı tebliğ ile BTS üyesi Serdar Urun Van’a, BTS Ankara Şube Yürütme Kurulu üyesi Ejder Koçak Erzincan’a, BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol Bandırma’ya, Genel Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyönüm ise Halkapınar’dan Biçerova’ya sürüldü.

SÜRGÜN EDİLENLERİN HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Sürgünlerin ardından BTS İzmir Şubesi, TCDD 3. Bölge Müdür Vekili Murat Bakır, TCDD 3. Bölge Müdür Yardımcısı Ergün Yurtçu ve TCDD 3. Bölge Trafik İstasyon Yönetimi Servis Müdürü Mehmet Özaslan hakkında şikâyetçi oldu.

Şikâyetin ardından İzmir Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek üzere hazırlanan iddianamede, Bakır, Yurtçu ve Özaslan hakkında görevi kötüye kullanma suçundan dava açıldı. Hazırlanan iddianamede BTS yöneticisinin Malatya’ya sürgün edilmesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen, İzmir’de göreve başladığı gün tekrar Balıkesir’e sürgün edilmesiyle mahkeme kararının uygulanmadığı belirtildi. İddianamede sürgün edilen yöneticinin bireysel haklarının ihlal edildiği ve mağduriyete neden olduğuna dikkat çekildi.

YÖNETİCİLER YAPTIKLARININ CEZASINI ÇEKECEK

BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol “Sendika olarak açtığımız davada mahkeme iddianameyi kabul etti. Sürgünlere karşı 12 haftadır oturma eylemi yapıyoruz ve bu eylemlerde ‘Hukuk bir gün size de lazım olacak’ dedik. İşte o gün geldi çattı. İlgili yöneticiler verdikleri hukuksuz kararların ve yaptıklarının cezasını çekecek” dedi.