Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan Genel Sağlık-İş işyeri temsilcisi Ali Kemal Akgül’ün geçici görevlendirmesi mahkeme tarafından iptal edildi.

Sürgün kararı mahkemeden döndü

Berkay SAĞOL

Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan Genel Sağlık-İş işyeri temsilcisi Ali Kemal Akgül, pandemi süreci ile ilgili, izinsiz ve yetkisiz olarak hastanedeki ekipman eksikliğiyle ilgili basına demeç verdiği için soruşturma açıldı. Akgül açılan soruşturmanın yanı sıra, Gaziemir Devlet Hastanesinden Karaburun İlçe Devlet Hastanesine 2 ay süre ile geçici olarak görevlendirildi.

Genel Sağlık-İş tarafından İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve iptal talepli açılan dava sonucunda, mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vererek nihai olarak görevlendirmenin iptaline karar verdi.

İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararda, “657 sayılı Devlet Memurları Kanununda aynı kurum içinde geçici görevlendirme konusu düzenlenmemiş olmakla birlikte, geçici görevlendirme, kurum içindeki personelin hizmetine ihtiyaç duyulması gibi kamu yararına bağlı olarak tesis edilebilecek nitelikteki işlemdir. Bu durumda; geçici görevlendirmeyi haklı kılabilecek, kamu yararı ve hizmet gereklerine yönelik bir gerekçe olmaksızın, disiplin soruşturması gerekçe gösterilerek tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız kararla ilgili yaptığı açıklamada; “Mahkemenin bu iptal kararı aslında hukuka aykırı işlemde imzası olanların okuması gereken bir ders niteliğindedir. Buna göre idarecinin şahsi davranmadan, şahsi garez ve art niyetli olmadan 657 sayıl Devlet Memurları Kanunu’nun 10. Maddesinde belirtilen kriterlere göre davranmalıdır. Buna aykırı her davranış Genel Sağlık-İş tarafından yargı yoluna taşınmaya devam edecektir. Genel Sağlık-İş olarak bu güzel kararda imzası olan hak ve vicdan sahibi hakimlerimize teşekkür ederiz” dedi.