Sürgünlere yargıdan iptal

Berkay SAĞOL

İzmir'de TCDD 3. Bölge Müdürlüğü Basmane Garı’nda çalışırken İran sınırına sürülen Serdar Urun ile Kars'a sürülen Muhdi Seyhan hukuk mücadelesini kazandı.

Basmane Garı’nda hareket memuru olarak çalışan Serdar Urun, sosyal medyadaki "Sürgün insanlık suçudur" paylaşımı ile sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek 9 Mart 2021 tarihinde TCDD'nin İran sınırındaki Van Kapıköy İstasyonu'na sürgün edildi.


Aynı zamanda işyeri temsilcisi olan Urun’un sürgün kararı, mahkemece iptal edildi. İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, “Davacı tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarında görev yaptığı İzmir ilindeki amirlerine yönelik herhangi bir paylaşımının bulunmadığı, sosyal medya paylaşımındaki ifadelerin davacının başka bir yere atamasının yapılmasını gerektirecek düzeyde sakıncalı bir hal olarak nitelendirilemeyeceği ve dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmakta” denildi.

HUKUKİ DEĞİL

Basmane Gar’da tren teşkil memuru olarak çalışan BTS İzmir Şube yöneticisi Muhdi Seyhan da, TCDD Genel Müdürlüğü önünde katıldığı bir basın açıklaması gerekçe gösterilerek Kars Topdağı İstasyon Şefliği'ne sürgün edildi. ‘İş barışını ve çalışma ortamını olumsuz yönde etkilediği’ bahanesiyle 5 Ocak 2021 hakkında sürgün kararı verilen Seyhan, konuyu yargıya taşıdı. Sürgün kararını iptal eden İzmir 1. İdare Mahkemesi, hükmünde şu ifadelere yer verdi: “Ankara’da gerçekleştiği belirtilen olay nedeniyle İzmir’de görev yapan davacının iş barışını ne şekilde olumsuz etkileyeceği hususunun davalı idarece ortaya konulamadığı, davacının görev yaptığı İzmir ilinde amirlerine yönelik herhangi bir paylaşımının bulunmadığı, idarenin takdir yetkisinin hukuka uygun biçimde ve kamu yararı amacı gözetilerek kullanıldığını kanıtlayacak herhangi bir somut bilgi ve belgenin de dosyaya sunulmadığı anlaşıldığından, davacının İzmir ilinden Kars Topdağı'na naklen atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”