Sürgünlerin tükettiği ömür

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

İsmail Yılmaz, AKP’nin kamu çalışanlarına yönelik baskıcı uygulamalarının, estirdiği 'terörün', mobbingin sayısız kurbanlarından biri.  Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanı seçilmesiyle başlayan sürgün hayatı, Bolu’ya kadar uzandı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan İsmail Yılmaz, son sürgün yerinde 49 yaşında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

İLETİŞİMDEN İTFAİYECİLİĞE
Yılmaz,  Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1989 yılında Keçiören Belediyesi’nde çalışmaya başladı. Aktif bir sendikacı olan İsmail Yılmaz, daha sonra geçtiği Ankara Büyükşehir Belediye’sinde itfaiye erlerine eğitmenlik yapmaya başladı. Melih Gökçek döneminin başlamasıyla İsmail Yılmaz’ın eğitmenliği de sona erdi ve “itfaiye çavuşu” olarak yangın ekibinde görevlendirildi.  Eğitim verdiği itfaiye erleriyle omuz omuza yangın söndürmeye çalışırken, ciddi tehlikeler atlattı, birkaç kez hastanelik oldu. O dönem yaşadıklarını “İtfaiye Araçları Neden Kırmızıdır” isimli kitabında anlattı. Kitabın gelirini de LÖSEV’e bağışladı.

BOLU'DA YİNE SÜRGÜN
İsmail Yılmaz,  Prof. Dr. Atilla Kılıç’ın rektörlük yaptığı dönemde Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başmüdür olarak görev yapmak üzere kendi isteğiyle Bolu’ya gitti. Profesörlük unvanının verilmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Hayri Coşkun’un rektör atanmasının ardından üniversitede yaşanan kıyım, hastaneye de yansıdı. İsmail Yılmaz,  başmüdürlükten alınarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne gönderildi. Kağıt üstünde unvanı “müdür” olan İsmail Yılmaz’a yeni yerinde “bir oda ve masa” verildi ancak iş yapması engellenerek mobbing uygulandı. Yeniden başlayan zorlu süreç İsmail Yılmaz’ın 49 yaşında kalp krizi geçirerek ölümüne kadar sürdü.

‘YILDIZ YUMRUK'LA UĞURLANDI
Başıboş köpekleri beslemek üzere sık sık gittiği Kartalkaya yolundaki mandırada kalp krizi geçiren Yılmaz,  eve dönmemesi üzerine aramaya çıkan yakınları tarafından saatler sonra bulundu. Ankara’ya getirilen Yılmaz,  Batıkent’teki Pir Sultan Abdal Cemevi’nden büyük bir kalabalıkla uğurlandı. Yılmaz’ın tabutu, vasiyeti üzerine küçük yaşta sevdalandığı “yıldız yumruk’’lu bayrağa sarıldı.

‘HEDEF HALİNE GELDİ' 
İsmail Yılmaz’ın ardından Bolu’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası protesto gösterisi  yaptı. SES Yöneticisi Gazi Büyüktaş’a göre, İsmail Yılmaz başmüdür olduğu hastanede döner sermayede yaşanan sorunları ve taşeron işçilerin sıkıntılarını gündeme getirdiği için hedef haline geldi.  Büyüktaş, “Baskılara karşı dik duran, bedenen yorulan arkadaşımız kalbine yenik düşmüştür” sözleriyle İsmail Yılmaz’ın yaşadıklarının kişisel olmadığının altını çizdi. İsmail Yılmaz’ın ailesi de karşı karşıya kaldığı mobbingi yargıya taşımaya hazırlanıyor.