Cenevre’de devam eden Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının altıncı turunda, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı temsil eden Ahmed Kuzbari ile muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra, karşılıklı olarak aynı masaya oturdu.

Suriye Anayasa Komitesi görüşmesi: Taraflar ilk kez aynı masaya oturdu

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde devam Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının altıncı turunda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimini temsil eden heyetin eş başkanı hukukçu Ahmed Kuzbari ile muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra'nın aynı masada oturdu.

Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile muhalifler arasında 30 Ocak 2018'de Soçi'de düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresinde Anayasa Komitesinin kurulması kararlaştırılmıştı.

150 üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da başlayan ve 1 Kasım 2019'da sona eren açılış toplantılarının ardından Suriye Anayasa Komitesinin "Küçük Grup" diye adlandırılan 45 kişilik yazım kurulu, BM Cenevre Ofisi'nde 5 tur görüşme gerçekleştirmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 17 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, ertesi gün başlayacak altıncı turda, tarafların ilk kez yeni ‘Suriye anayasası reformu için taslak hazırlama sürecine başlama konusunda anlaşmaya vardıklarını’ duyurdu.

Pedersen, basın toplantısının ardından ilk kez Suriye Devletini temsil eden Ahmed Kuzbari ve muhaliflerin temsilcisi Hadi el Bahra ile toplantı yaptı. Kuzbari ve Bahra ilk kez karşılıklı oturdu.

Görüşmelerin 18 Ekim'de başlayan altıncı turunun ilk günü ve 19 Ekim'deki ikinci günü ve dün BM Cenevre Ofisi, iki ismin aynı masada toplantı yaptığı fotoğrafları servis etti.

Ahmed Kuzbari, önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçulardan biriydi.