Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da Suriye ile ilgili ‘Astana müzakerelerinin 12. turu dün başladı. İki günlük görüşmelerin sonucunda nihai belgenin kabul edileceği bir genel toplantının yapılması öngörülüyor. Zirve sırasında katılımcıların özellikle Suriye Anayasa Komitesi’nin oluşumu, Astana formatına yeni ülkelerin katılması ve İdlib’deki cihatçı sorununun çözümü gibi konuları görüşmek istedikleri söyleniyor. Öte yandan cihatçıların Suriye hükümet güçlerine saldırmaya […]

Suriye Anayasa Komitesi’nin oluşumu ilan edilebilir

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da Suriye ile ilgili ‘Astana müzakerelerinin 12. turu dün başladı. İki günlük görüşmelerin sonucunda nihai belgenin kabul edileceği bir genel toplantının yapılması öngörülüyor.

Zirve sırasında katılımcıların özellikle Suriye Anayasa Komitesi’nin oluşumu, Astana formatına yeni ülkelerin katılması ve İdlib’deki cihatçı sorununun çözümü gibi konuları görüşmek istedikleri söyleniyor.

Öte yandan cihatçıların Suriye hükümet güçlerine saldırmaya devam ettiği İdlib’deki mevcut statükonun sürdürülebilir olmadığını söyleyen Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, kalıcı çözüm bulunması için Ankara ile çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Suriye’deki insani durumun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Safronkov, “İdlib’de istikrarsızlık, önceden olduğu gibi devam ediyor. Heyet Tahrir el Şam bünyesine katılan eski El Nusra Cephesi militanları, Suriye ordusuna yönelik saldırılarına son vermiyor. Bu statükonun ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Dürüst olmak gerekirse, bunun sürdürülebilir olduğunu sanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Safronkov, Rusya’nın bu bağlamda İdlib sorununa kalıcı çözüm bulunması için Türk partnerlerle çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Rus diplomat, İdlib’deki militanların hedef gözetmeksizin ateş açtığını, sivil altyapı tesislerini vurduğunu da anlattı.

Militanların saldırıları sonucunda sivil kayıplar verildiğinin altını çizen Safronkov, “Sözde insani yardım kuruluşu Beyaz Miğferler’in üyeleri, Suriye’nin meşru yönetimini kimyasal silah kullanmakla suçlamak amacıyla yeni provokasyonlar için hazırlıyor” dedi.