Suriye’de ABD’nin çekildiği üsse Rusya yerleşti

TASS haber ajansı, Suriye'nin kuzeyinde Kobani (Ayn el Arap) yakınlarında ABD'nin boşalttığı hava üssüne Rus askeri polisi ile Suriye ordusunun yerleştiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Zvezda TV'yi kaynak gösteren haberde, Kobani'nin güneyindeki Sirrin hava üssünün insani yardım dağıtım merkezi olarak kullanılacağı ifade edildi.

Sirrin'in, ABD'nin eskiden Suriye'deki en büyük üslerinden biri olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı askeri harekat öncesinde, Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini çekmeye başlamıştı. Trump daha sonra, sadece Suriye'nin doğusundaki petrol kuyularını korumak üzere bölgede varlık göstereceklerini söylemişti.

Rus uçaklarının iniş görüntülerini yayınlayan kanalda, "Birkaç gün önce bu yollarda Amerikan Humveeleri (Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta) dolaşırken şimdi Rus Hava Kuvvetleri helikopterleri uçuş pistlerine iniyor" yorumu yapıldı.

Reuters haber ajansına göre, Rusya'nın Suriye'de iki daimi üssü bulunuyor. Akdeniz kıyısındaki Latakya'da hava üssü, Tartus'ta ise donanma üssü var.

Zvezda TV, Ekim ayındaki bir yayınında da ABD askerlerinin Tabka'daki hava üssünden çekilmesi sonrasında, Rus Mi-35 ve Mi-8 askeri helikopterlerinin üsse iniş görüntülerini yayınlamıştı.

KAMIŞLI'DA ÜS KURUYOR

Rusya Savunma Bakanlığı da, Suriye'nin kuzeyinde ve Irak sınırındaki Kamışlı kentindeki havaalanında bir helikopter üssü kurduğunu açıkladı.

Rus İnterfax ajansının haberine göre, Rusya üste askeri nakliye helikopterleri konuşlandırdığını da duyurdu.

Ajansın Rusya Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberine göre, Kamışlı'daki hava komuta merkezinde bir kontrol kulesi, hava savunma sistemi, yer güvenliği, pilotların uçuş öncesi ve sonrası sağlık konrolleri ve hazırlıklarını yapabilecekleri tesisler bulunuyor.

Ajans, Kamışlı'daki yeni Rus hava üssünün komutanı Timur Hocayev'in "Güvenlik amaçlı olarak konuşlandırılan askeri polisin yanı sıra özel teçhizat, araçlar, uçuşların sürekliliğini sağlayacak yakıt stoku bulunuyor. 10 civarında motorlu araç var" diye konuştu.

Hocayev, üssün "sürekli uçuşlar, helikopterlerin güvenliği ve bölgenin güvenlik ve savunması" göz önüne alınarak açıldığını da ekledi.

Interfax haber ajansına göre Suriye-Türkiye sınırında hali hazırda Rusya'ya ait Mi-35 ve Mi-8 helikopterleri devriye uçuşları yapıyorlar.

Türkiye ile Rusya arasında Kuzey Suriye konusunda varılan mutabakatın dışında kalan Kamışlı'da, Suriye ordusu ve YPG'nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri bulunuyor.

Kentteki havaalanı yıllardır Suriye ordusu tarafından kontrol ediliyor ve Şam ile kuzeyin bağlantısını sağlıyor.

Kaynak: BBC Türkçe