Suriye’den 20 bin ton hububat aldığı ortaya çıkan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çok sayıda şubesini kapattığı öğrenildi. CHP Milletvekili Ali Keven, “TMO şubeleri işlevsiz hale getirildi. Yani bir nevi devlet çiftçiyi lisanslı tüccarın insafına terk etti” dedi

Suriye’den hububat ithal eden TMO şubelerini özel sektöre devrediyor

BirGün/ Ankara

Suriye'nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat alacağı ortaya çıkan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 1 Ocak itibarıyla çok sayıda şubesini kapattığı öğrenildi. CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) giderek tasfiye edildiğini belirterek konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Keven, TMO’nun şubelerini işlevsizleştirdiği bir dönemde Suriye’nin Tel Abyad şehrinden 20 bin ton hububat ithal edecek olmasını eleştirdi.

TMO ŞUBELERİ İŞLEVSİZ HALE GETİRİLDİ

TMO Ajans Amirliklerinin 1 Ocak itibariyle kapatıldığını açıklayan CHP'li Keven, "TMO Ajans Amirlikleri tesisli ekip statüsüne indirildi. Yani kapısına kilit vuruluyor ve eğer gerek duyulursa sezonda bir aylığına açılacak duruma getiriyorlar. Buralarda çalışan memur, teknisyen, eksper, güvenlik gibi yüzlerce çalışan işlevsiz hale getiriliyorlar. Lisanslı depoculuk şirketlerinin girdiği bölgelerde istisnasız TMO şubeleri işlevsiz hale getirildi” dedi.

ÇİFTÇİLER ÖZEL ŞİRKETE YÖNLENDİRİLDİ

Çiftçinin tüccarların insafına terk edildiğine dikkati çeken CHP'li Keven, “80 yıldır açık olan ve bölgemizin en büyük silolarına sahip Yerköy Şube Müdürlüğü’ne ait silolar boş dururken çiftçiler iki yıldır özel şirkete ait lisanslı depoya yönlendirildiler. Çiftçiye ‘ürün alımı yapmıyoruz lisanslı depoya gidin’ denildi. Yani kapısında ‘çiftçinin kara gün dostu’ yazan Toprak Mahsulleri Ofisi’ni son yıllarda çiftçinin yanında görmek neredeyse imkânsız hale geldi. Tüm bunların yaşandığı bir dönemde TMO, Suriye’nin Tel Abyad şehrinden 20 bin ton hububat ithal edeceğini açıkladı ve bunun nakli için ihaleye çıktı” diye konuştu.

TMO DEPOLARI KİRALANDI

CHP’li Keven, bazı bölgelerde TMO silolarının kiralandığını belirterek şunları söyledi:

“Tasfiyenin en bariz örneklerinden biri çeşitli TMO tesislerinin Yozgat'ta Yenifakılı ve Sarıkaya ilçeleri gibi TMO-TOBB LİDAŞ Lisanslı Depoculuk şirketine devredilmesi olmuştur. TMO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ortak bir lisanslı depoculuk şirketi kurdu. Polatlı Ticaret Borsası başkanının ve MÜSİAD eski yöneticilerinin başında olduğu bu şirket devletin silolarını nasıl bir ihaleyle verildiği belli olmayan bir şekilde devraldı.”