CHP Milletvekili Toprak, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunduğu bilgi notunda Türkiye’yi etkileyebilecek yeni koronavirüs dalgasının Suriye’den gelebileceğine dikkat çekti. Toprak, “Dünyanın önde gelen yayınlarında dillendiriliyor” ifadelerini kullandı

‘Suriye’den salgın dalgası’ uyarısı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Türkiye’de yayılan salgının en belirleyici iki adresi olarak gösterilen Avrupa ve umreden sonra Suriye’den yönelen tehdide dikkat çekildi. CHP İstanbul Milletvekili ve Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Suriye ve özellikle de İdlib üzerinden gelebilecek salgın tehdidinin uluslararası örgütler ve bilimsel kaynaklarda dillendirildiğini bildirdi.

Toprak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu haftalık bilgilendirme notunda, salgın hastalığa yönelik uluslararası tespitleri aktardı. Toprak, “İdlib ve Suriye üzerinden ülkemize yönelik yeni bir salgın dalgası tehdidi, dünyanın önde gelen yayınlarında, uzmanlar tarafından ve Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi örgütlerce dillendiriliyor. O nedenle Türkiye’nin bu konuda acilen yeni önlemleri devreye sokması gerekiyor” dedi.

Suriye’deki koronavirüs tehdidine karşı mücadelede iç savaşın önemli bir engel olduğunu bildiren Toprak, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na sunduğu bilgilendirme notunda şunları kaydetti: “Özellikle cihatçıların kontrolündeki İdlib’in suriye-den-salgin-dalgasi-uyarisi-712156-1.patlamaya hazır bir bomba olduğu, salgının İdlib ve Türkiye sınırındaki mülteci kamplarında görülmeye başlanması halinde önüne geçilmesinin olanaksız hale geleceği, Türkiye başta olmak üzere İran, Irak, Lübnan ve Ürdün’ün böyle bir durumda çok uzun süre salgınla baş edemeyeceği belirtiliyor. Bölgedeki Rus askeri varlığının yanında ABD’lilerin de salgından etkileneceği, olası salgının tetikleyeceği bir mülteci dalgasının Avrupa’yı da ikinci salgın dalgası şeklinde vuracağı kaydediliyor. Bu nedenle Türkiye’nin bu konuda acilen yeni önlemleri devreye sokması, sınır bölgelerinde karantina merkezleri ve sahra hastaneleri oluşturulması, sınır geçişlerinin her koşulda önlenmesi gerekmektedir. Askerlerimizin bölgeden çekilmesi akılcı ve doğru bir seçenek olarak görülse de iktidarın böyle bir adım atacağına ihtimal vermemekteyim.”