Suriye’de çatışmalar 10’uncu yılını geride bırakmaya hazırlanırken Rusya, Katar ve Türkiye’den yeni hamle geldi. Üç ülkenin dışişleri bakanları Suriye’nin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini açıkladı.

Suriye denklemi için yeni format

Politika Servisi

Suriye’de istikrarsızlık ve çatışmalar devam ederken taraf ülkelerce oluşturulan Astana ve Cenevre platformlarının ardından Türkiye, Katar ve Rusya tarafından yeni bir istişare mekanizması kuruldu. Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelen üç ülkenin dışişleri bakanları Suriye'de koordineli hareket etmek amacıyla üçlü istişare mekanizması kurduklarını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin Doha'daki zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride üç ülkenin Suriye ihtilafı ile ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunmasına katkı sağlamak amacıyla işbirliği yapacakları kaydedildi.

Ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Soruna yaklaşımlarımızın örtüştüğünü veya birbirine yakın olduğunu memnuniyetle ifade ettik. Çözümün, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına ve Soçi sürecinin alternatifi olmadığı konusunda ortak anlayışa sahip olduğumuza dikkat çektik" dedi.


TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Rusya, Türkiye ve Katar'ın, hem kendi gerçekleştirdikleri eylemlerde hem de diğer uluslararası aktörlerin eylemlerinde Suriye'nin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği konusunda ortak görüşe sahip olduğunu kaydeden Lavrov, "Rusya, Türkiye ve Katar'ın müşterek hedefleri, az önce kabul ettiğimiz ortak bildiride belirtildi. Bildiride, terörün her türlüsüyle mücadele etme, Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozan ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit altına atan ayrılıkçı planlara karşı koyma konusundaki kararlılık teyit edildi" ifadelerini kullandı.

Üç ülkenin Suriye'de çözüme yönelik çabaların koordinasyonuna devam etme konusunda mutabakat sağladığını belirten Lavrov, Rusya-Türkiye-Katar şeklindeki yeni formatın bir yıldan uzun bir süre önce oluşturulduğunu ve Astana formatının yerine geçmediğini söyledi. Yeni formatın Ankara, Moskova ve Tahran'ın Astana formatında yürüttüğü çalışmalara son derece faydalı bir takviye olacağını vurguladı. Üç ülkenin Suriye'de ortak kara devriyesi gerçekleştirmesinin öngörülmediğinin altını çizdi.

Lavrov, üç ülkenin Suriye'de ortak kara devriyesi gerçekleştirmesinin öngörülmediğinin altını çizerek, Katar'ın Suriye'deki trajik durumun ortadan kaldırılması için gerekli koşulların oluşturulmasına katkıda bulunma isteğinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

ÖRGÜTLERLE SAVAŞA DEVAM

Toplantıda, Suriye'deki durumun görüşüldüğünü aktaran Çavuşoğlu ise, "Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek. Suriye konusunda yeni bir istişare süreci başlattık. Amacımız Suriye’de kalıcı barış sürecine nasıl katkıda sağlayabileceğimizdi. Tek yol BM’nin 2254 nolu aldığı karar doğrultusunda olabilir. Üçlü toplantıları düzenli olarak devam ettirme kararı aldık, bir sonraki Türkiye’de olacak" ifadelerini kullandı.

Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani de "Suriye dosyası ve oradaki insani durumu" ele aldıklarını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov ile düzenledikleri üçlü toplantıda Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldığını belirten Al Sani, krizin askeri yöntemlere başvurulmadan çözülmesinden yana olduklarını dile getirdi.