Depremin vurduğu Suriye’de birçok kişi yardıma erişemiyor. Suriyeli gazeteci Sarki Kassarjian özellikle ÖSO’cuların ve cihatçı grupların kol gezdiği ülkenin kuzeyinde durumun çok vahim olduğunu söyledi.

Suriye’nin kuzeyi yardıma muhtaç

Umut SERDAROĞLU

Maraş merkezli depremin bilançosu Suriye’de de her geçen dakika artıyor. Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı en az 1602 olurken yaralananların sayısı 3 bin 649’a yükseldi.

Tahribatın en yoğun olarak gerçekleştiği ülkenin kuzeyinde ise Suriyelilere yardım eli uzatılmıyor. Cihatçıların, Türkiye destekli grupların ve Kürt muhaliflerin yer aldığı bölgede halk, kendi imkânlarıyla kurtarma çalışmalarına sürdürüyor.

Hükümetin kontrolündeki Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde ise çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Ancak bu bölgelerde de yetersiz ekipman nedeniyle kurtarma çalışmaları oldukça yavaş ilerliyor. Suriye devlet haber ajansı SANA’nın aktardığına göre hükümet kontrolündeki bölgelerde şimdiye kadar 812 kişi hayatını kaybetti, 1449 kişi de yaralandı.

Çok sayıda binanın yıkıldığı ve en ağır hasarın oluştuğu Suriye’nin kuzeyinde ise ölen ve yaralananların sayısı belirsizliğini koruyor. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel yetkililer, sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlenen bilgiye göre, Suriye’nin İdlib ve çevre bölgelerinde en az 790 kişi öldü, 2 bin 200’den fazla kişi yaralandı.

suriye-nin-kuzeyi-yardima-muhtac-1123556-1.

ÇALIŞMALAR ÇOK YAVAŞ

Ülkedeki son durumu aktaran Suriyeli Gazeteci Sarkis Kassarjian şunları söyledi:

“Suriye’de saat başı hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı hükümetin paylaştıklarından çok daha fazla. Kurtarma çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Ülkedeki herkes kurtarma çalışmaları için seferber olmuş durumda ama ülkemiz böyle koşullarda çalışmaya alışık değil. Doğal afetlere karşı çok tecrübesiziz. Özellikle kurtarma çalışmalarında deneyimli ekiplerin yer almaması, ekipmanların bulunmaması karışıklığı daha da artırabilir.”

Sarkis KassarjianSarkis Kassarjian

İDLİB SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Tahribatın en ağır yaşandığı İdlib ve çevresinden ise bilgi almakta çok zorlandıklarını aktaran Kassarjian şöyle devam etti:

“İdlib tarafından hiçbir bilgi gelmiyor. Sadece sosyal medyaya düşen yardım çağrıları, mesajları ile durumun ne kadar vahim olduğunu anlayabiliyoruz. Yıkım çok büyük olduğu için sayıların da konuşulanlardan çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Özel kaynaklardan aldığım bilgiye göre ÖSO’cuların kontrolündeki Afrin’in Cinderes ilçesi yıkımın en yoğun yaşandığı yer. Bölgenin yarısından fazlası yıkılmış durumda.”

Suriye’nin kuzeyine sadece Türkiye’den yardım ulaştırılabileceğinin de altını çizen Kassarjian, Türkiye’deki yıkım nedeniyle bölge vatandaşlarının umudunu kaybettiğini söyledi.