Suriye Ordusu'nun İdlib'de, TSK konvoyuna yaptığı saldırı sonucu 5 asker ile üç sivil personel hayatını kaybetti. Bölgede gerilim sürerken Türkiye ve Rusya’dan birbiriyle çelişen açıklamalar yapıldı. Türkiye, TSK’nin hareket edeceği bölge koordinatlarının Ruslara verildiğini belirtirken, Rusya bu açıklamayı yalanlayan bir bilgilendirmede bulundu

Suriye Ordusu İdlib’de TSK konvoyunu vurdu: Gerilimi artıran saldırı!

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib’de Suriye Ordusu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyuna yaptığı saldırı sonucu 5 asker 3 sivil personel hayatını kaybederken 9 asker de yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada pazar gecesi TSK'ye bağlı takviye birlikleri konvoy halinde ilerlerken Suriye ordusu tarafından açılan topçu ateşi tarafından vurulduğu açıklandı.

Ukrayna ziyareti öncesi yaptığı açıklamada İdlib’de yaşanan gelişmelere ilişkin konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İlk belirlemelere göre de 30 ila 35 civarında karşı taraftan Suriyeli, etkisiz hale getirilmiş vaziyette. Suriye ordusunun ateşine misliyle karşılık verdik. Özellikle Rus yetkili makamlarına 'Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın’ dedik” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı ise saldırıya ilişkin açıklamasında, İdlib’e çatışmaların önlenmesi amacıyla gönderilen takviye birliklere ‘bulunacakları yerlerin önceden koordine edilmesine rağmen’ Suriye Ordusu tarafından topçu atışının yapıldığı belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, “Suriye rejiminin Türk askerinin yerinin önceden koordine edilmesine rağmen saldırı gerçekleştirdi” dedi.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada ise TSK’nin, Suriye Hükümet Güçleri’nin atışlarının hedefi olduğu sırada İdlib’deki eylemleri konusunda kendilerine bilgi vermediği belirtildi. Tass Haber Ajansı'na göre açıklamada ayrıca, "Türk Hava Kuvvetleri uçaklarının Suriye sınırını ihlal etmedikleri ve Suriye hükümeti güçlerine yönelik bir saldırı da olmadığını" belirtti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İdlib'e bağlı Serakib bölgesinde Suriye ordusu hedeflerinin Türk topçu ateşi ile vurulduğunu ve en az altı Suriye askerinin hayatını kaybettiği belirtti.

AKAR SURİYE SINIRINA GİTTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karargah’ta yapılan kısa durum değerlendirmesinin ardından, TSK’nin komuta kademesiyle Suriye sınırına gitti. Erdoğan’ın Ukrayna’ya yaptığı ziyaret kapsamındaki heyette yer alan Akar, İdlib’deki saldırının ardından heyetten ayrılarak Ankara’ya döndü. Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Hatay’a geldi. Bölgede açıklama yapan Akar, “Aziz milletimizin, gerekenlerin yapıldığından, yapılacağından şüphesi olmasın” dedi.

GÖZLEM NOKTALARI ŞAM'IN ELİNDE

Soçi Mutabakatı kapsamında Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktası bulunuyor. Bu gözlem noktalarının, İdlib'de gerilimin düşürülmesi sürecinin bir parçası olarak görev yapması öngörülmüştü. Soçi Mutabakatı kapsamında bölgede çatışmalar sonlandırılacak, Türkiye de İdlib'de bulunan silahlı muhalifler ile Moskova, Ankara ve Şam tarafından 'terör örgütü' olarak sınıflandırılan örgütleri ayrıştıracaktı. Ancak Kasım 2019'dan bu yana Suriye Ordusu'nun İdlib'deki askeri operasyonları hız kazandı. Suriye Ordusu'nun ilerleyişiyle birlikte, Türkiye'nin üç gözlem noktası Suriye Ordusu tarafından kontrol edilen bölgenin içerisinde kaldı. Suriye Ordusu büyük oranda Ocak ayı sonlarında, Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan stratejik önemdeki M5 karayolunun kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi. Bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına doğru göç etti.

Dış Haberler Servisi-AA

Çağrımız VarÇağrımız Var