Suriye politikası kaos getirdi

BirGün ANKARA

Milyonlarca Suriyelinin ölümüne, milyonlarcasının yaşadığı topraklardan ayrılmasına neden olan, geri dönüşü imkansız zararlara yol açan Suriye iç savaşı, 10’uncu yılını geride bıraktı. Konuya ilişkin CHP raporunda AKP’nin Suriye politikasının savaşı derinleştirdiği vurgulandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası” isimli bir çalışma hazırladı. AKP’nin her alanda sınıfta kaldığı vurgulanan çalışmada, bundan böyle iki ülke açısından da hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı belirtildi.

AKP’nin, Türkiye’yi Avrupa’nın kıyısında büyük bir mülteci kampına dönüştürdüğünün belirtildiği çalışmada şu tespitler yer aldı:

♦ Türkiye sınırları, ‘serbest terör bölgesine’ dönüştürüldü, bedelini yurttaşlarımız hayatlarıyla ödedi. 150 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi ancak kimlere vatandaşlık verildiği dahi belli değil.

♦ Ortadoğu’nun cihatçı çeteleri, Türkiye’de cirit atar duruma geldi.

♦ Kayıt dışı göçmenler, dolandırıcılığa paravan edildi.

♦ Suriyeli göçmenler jeopolitik koz ve şantaj aracı olarak kullanıldı.

♦ AKP, Suriyeli göçmen meselesinde de kandırıldı. Ne Avrupa vize muafiyeti sağladı ne de istenilen yardım alınabildi.

♦ Türkiye’de çift hukukluluk adeta yerleşti. Çok eşlilik ve çocuk evlilikleri cezasız yaygınlaştı ve cezasız kaldı.

♦ Saray, ‘göçmen tsunamisine’ neden oldu. Suriyeli göçünü yönetemedi, özellikle sınır illerinde ve metropollerde kamu hizmetleri aksadı.

♦ Kayıt dışı istihdam normalleşti. Haksız rekabet iflasları arttırdı.

♦ Göçmen çocuklar eğitimden tamamen koptu, pandemi göçmen eğitimsizliğini derinleştirdi.

♦ IŞİD çeteleri, küçücük çocukların ticaretini yaptı. İnsan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ayıbı yaygınlaştı.

♦ Türkiye, geçen 10 yılda Suriye’deki iç savaş kaynaklı olarak Suriye Ordusu’ndan sonra en fazla askeri kayıp veren ülke oldu.

♦ AKP’nin kontrolsüz ve öngörüsüz göç ettirme politikası nedeniyle yıllar içinde özellikle sınır illerimizin demografik yapısında köklü değişiklikler yaşandı.

♦ Göçmenler için harcandığı iddia edilen kaynak, 2019 yılının Kasım ayında yapılan resmi açıklamalara göre 40 milyar dolar civarındadır. 2021 yılının Nisan ayı itibarıyla Türkiye’nin Suriyeli göçmenler için harcadığı toplam miktar bilinmemekte, ancak 50 milyar dolar düzeyine ulaştığı tahmin edilmektedir.