Suriye’de İdlib ve ‘güvenli bölge’ krizleri sürerken, TSK’den 5 general istifa etti. İçlerinde İdlib’den sorumlu generaller de var. Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, istifaları “Suriye politikasındaki yanlışlar silahlı kuvvetleri de rahatsız ediyor” şeklinde değerlendirdi

Suriye rahatsızlığı

EKİN AKYAZ

İktidarın ülkeyi bataklığa sürükleyen Suriye macerasına bir itiraz da ordu içinden geldi. İdlib ve ‘güvenli bölge’ pazarlıklarında kriz yaşanırken Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 5 general istifa etti. İstifa edenler arasında Özel sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ile yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam da yer aldı. Sınır hattındaki kentlerde görevli ve İdlib’den sorumlu generallerin istifasını yeni istifaların takip etmesi bekleniyor.

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Suriye politikasındaki yanlışların TSK’de rahatsızlık yaratığını belirterek, “Suriye’de merkezi hükümetin alehine çalışmak, emperyalist vekâlet savaşına odun taşımak bizim ülkemizin çıkarına değil. Bazen dış politikada gayri ahlaki işler yaparsınız ama o yine sizin çıkarınızadır. Biz de şimdi Suriye’de gayet gayri ahlaki işler yapıyoruz ama ülkenin çıkarına değil. Sadece iktidarın çıkarı için. Yani bugün geldiğimiz nokta itibariyle ülkenin çıkarları ve güvenliği ile iktidarın çıkarları çelişiyor” dedi.

Suriye’de yapılan hataların sürekli olarak tekrar edildiğini ve ABD ile işbirliğinin aldığı son hali eleştiren Ertürk, “Suriye’yi ABD bölmek istiyor ve iktidar buna yardımcı oluyor. ABD ile güvenli bölge kuruluyor. Suriye’nin bütünlüğü için çalışan merkezi hükümete düşmanlık yapılıyor. Bu orduyu da rahatsız ediyor” diye konuştu.

SİLAHLI KUVVETLERİ ÖSO'NUN PEŞİNE TAKIYORLAR

Suriye politikalarındaki yanlışların sahada daha da derinleştiği ifade eden Ertürk, “Adına Özgür Suriye Ordusu denen ama özgürlükle falan alakası olmayan içinde radikal islami örgütlerin yer aldığı, El Nusra uzantılarının peşine takılmasından hoşnut değil silahlı kuvvetleri” dedi.

PARTİ ŞURASI HALİNE GELEN ASKERİ ŞURA

Terfiler, atamalar, liyakatsizlik ve Suriye politikası birleşerek istifaları getirdi diyen Ertürk sözlerini şöyle sonlandırdı: “En son biliyorsunuz şura yapıldı. Ama askeri şura değildi. Parti şurasıydı. Silahlı kuvvetlerde emekliliklere karar veren şuralar olur. Çağdaş ülkelerde şuralar askerlerden ibrettir. Güvenlikle ilgili kurullarda siviller yer alır. Örneğin bir ekonomi bakanı mutlaka yer alır. Peki, askeri şurada yer alır mı? Almaz. İngiltere’de yok, Fransa’da yok. Fakat bizde var. Çünkü bizdeki askeri şura değil, AKP şurası. TSK içerisindeki liyakat da sona erdi. Kuvvet komutanı bir amiral için emekli edin demiyor ama iktidar emekli ettiriyor. Kimseye sormadan atamalar yapılıyor.”

ERDOĞAN ZORLU MOSKOVA SINAVINDA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü Moskova ziyareti İdlib krizi nedeniyle oldukça zorlu. Soçi anlaşması gereği garantör olduğu İslamcıları dizginleyemeyen Ankara’nın yoğun ‘talebi’ ile gerçekleşecek görüşme öncesinde Putin’den açıklama geldi. Kremlin sözcüsü, 'Putin'in Erdoğan'ın İdlib'e dair endişelerini anladığını' ama kendisinin de 'militanların artan saldırılarından endişeli olduğunu' duyurdu.

Lavrov ise bir basın toplantısında gelen soruya yanıtında, stratejik Han Şeyhun kasabası ve çevresindeki harekâtın ‘Türkiye’yle yapılan herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini’ söyledi. Lavrov, “Hatırlatmak isterim ki, herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca söyledi” ifadelerini kullandı. Rus bakan, Türkiye’ye İdlib’de ortak devriye önerdiklerini ama bu konuda henüz anlaşma sağlanamadığını da ekledi. Öte yandan, Ankara’daki ABD Büyükelçiliğine askeri danışman olarak görev yapan ABD’li diplomat Edward J. Stafford, North-Press’e ABD’nin Türkiye’nin güvenli bölgeyle ilgili anlaşmasının şu anda fazla bir değişiklik getirmeyeceğini söyledi. Stafford, ABD ve Rusya'nın Kuzey Suriye'de Türkiye'ye herhangi bir üs teklifinde bulunmama konusunda anlaştığını vurguladı.