İtalyan meslektaşlarımın 'onurlandırmasıyla' İtalya'da ödül almaya gittiğim bir panelde tanıklık etmiştim. Kuzey İtalya'da yaşayan gayet itidalli, şakır şakır İtalyanca konuşan kapalı bir hanım, Suriye savaşını anlatmak üzere oradaydı. Panel öncesi sohbette, Batılı STK'lardan fonlu uluslararası İhvan ağından olduğunu anlamam uzun sürmedi. Nitekim, benimkinden önceki panelde Batılı muhalif gazetecilerin sahte olduğunu kısa süre önce ispatladıklarını gayet iyi bildiğim görüntüler eşliğinde İtalyanlara öyle bir propaganda yaptı ki, dudaklarım uçukladı. İtalyanlar hiç tanımadıkları bir coğrafyaya dair bu 'insanlık dersi' karşısında gözyaşlarını tutamayacak hale geldiler.

'Kandırılmışlık' insanca bir şey olabilir, ama insanlığın en büyük sorunlarından da birisi. Çoğunluk bilmeden faka basıyor, kimileri bunu mütemadiyen yapabiliyor ve hatta 'hümanizm' olarak görenler çokça çıkıyor. Bu ruh hali en başta 'ideolojilerden azade' bir dünya bulunduğu zannıyla mümkün olabiliyor.

'DEVRİM YAPMAK, DEVRİM YAPTIRMAK'

İnsan toplumlarının içinde debelendiği sosyo-ekonomik alanı temelinden değiştirmek üzere hayatın çıplak hakikatlerinden hareketle mücadele eden devrimcileri biliriz. Anglo-Amerikan aklı dünya çapında kapitalist sömürü ve bağımlılık ilişkilerini yeniden üretecek ve bundan büyük karlar elde edecek bir 'devrim sektörü' yarattı nicedir. 'Renkli devrim', 'Arap Baharı' gibi etiketleri var ama 'devrimin' neresine yakıştırıldığı meçhul. Doğu Avrupa'da neo-nazi, Ortadoğu'da siyasal İslamcı zeminde yükselen bu dinamiğin mahiyetini idrak için mekanizmalarını bakmak lazım. Suriye 21'inci yüzyılda somutlandığı mekan.

Suriye komplosunun boyutları ifşa edileli çok oldu. Komplonun 'rejimi değiştirmek' bağlamında başarısızlığa uğratılması sürecinde parçalar halinde sökun etti hakikatler. Ancak savaş henüz bitmemişken resmin bütünü önemli. Geçen hafta önemli bir parça daha belirdi. Batı muhalif gazeteciliğinin adresi Grayzone, Anonymous grubunun Britanya hükümet belgelerinden oluşan sızıntılarını yayınladı. (Batı'nın 'rıza üretmeyen' ve hatta 'rıza bozan' bağımsız medyası Grayzone'dan Max Blumenthal'ın hakiki çıkarlara dokunduğu için geçen yıl Washington DC'deki evinin kapısının SWAT timleri tarafından kırılarak gözaltına alındığını not düşmekle yetineyim.)

Batı emperyalizminin 'kas gücü' Birleşik Devletler ise 'beyni' 'Birleşik Krallık, Britanya. Grayzone'dan Ben Norton'un haberleştirdiği belgeler, 'OP. HMG (Majestelerinin Hükümeti) Truva Atı: Dürüstlük Girişimi'nden Dünya Çapındaki Gizli Operasyonlara. 1. Bölüm: Suriye'yi Evcilleştirmek' olarak başlıklanmış bir dizi dosyadan oluşuyor. Britanya Dışişleri ve Uluslar Topluluğu Ofisinin (FCO) belgeleri, Anglo-Amerikan 'devrim sektörünü' ifşa ediyor. Suriye savaşının 'medya cephesinin' derinliğini onaylıyor.

BELGELERDE NELER Mİ VAR?

Yok yok. Britanya istihbaratı ABD ile işbirliği içinde -Avrupa'dan bağışlar eşliğinde- özel PR şirketleri aracılığıyla inşa etmiş 'medya cephesini'. Yüklenici firmalar arasında 2016'da icraatlarının bir kısmı Guardian'ı sızmış InCoStrat (Innovative Communication&Strategies, ARK (Analysis Research Knowledge), The Global Strategy Network (TGSN) ve Albany var. İşbirliği halindeki 'hümanist' ve de 'kar amaçlı' bu şirketler neler yapmışlar?

"Suriye muhalefet liderlerinin eğitimi, yüzlerce aktivistin tedrisattan geçirilmesi, kameraman, webmaster ve tercüman yetiştirilmesi. Gazete, dergi ve radyo yayınları. BBC'den El Cezire'ye, NY Times'dan Arap medyasına uluslararası medya ağı tesis edilmesi. Suriye muhalefeti liderlerinin bu ağ üzerinden pazarlanması, radikal dinci unsurların cilalanması. Aşina olduğumuz "Esad ile IŞİD aynı madalyonun iki yüzü' gibi reklam sloganlarının icadı. Salt sahadan 'habercilik' değil, 'haber olması için olay yaratma' taktikleri."

Britanya istihbaratı uzmanlığının rehberliğinde gelişmiş propaganda ağından bahsediyoruz. Britanya FCO 2014 tarihli raporu Savunma ve Kalkınma Bakanlığı'nın 'Suriye muhalefet unsurlarına yönelik stratejik iletişim, araştırma, gözleme ve değerlendirme ile operasyon desteğini' seriyor. Norton'un ifadesiyle 'Sızan dosyalar, Batı istihbaratı unsurlarının dünya medyasını nasıl bir keman gibi çaldığını' ve 'muhalefet anlatısı' tesis ettiklerini gösteriyor.

ARK, Selefi cihatçılar -El Kaideci Nusra Cephesi dahil- uygunsuz olunca, imaj yumuşatılıp yeniden markalandırılmış. Beyaz Miğferler'in popüler kılınmasında rolleri büyük. Sosyal medya hesaplarını yönetmişler. 'Basma projesi' ifşa olunca websitesi kapatılmıştı. Belgelere göre, El Cezire'nin Suriye içindeki 16 muhabirden 9'u Basma'dan yetişme. ARK, Dubai merkezli ama Antep'de de üslü. Belgelere göre, ekibinin yüzde 40'ını Suriye yüzde 25'ini Türk vatandaşları oluşturuyor. İroniktir, pazarlanan cihatçılar şeriata uygun değil diye kadınları 'kesebilirken', ARK 'cinsiyet duyarlılığı' kampanyasına soyunmuş. ARK, Suriye projesinin son senesi 2018 için Britanya hükümetine 2.3 milyon sterlinlik fatura çıkartmış.

ARK ile çalışan TGSN'nin yöneticisi MI6'nın küresel karşı-terör eski direktörü Richard Berret. TGSN, "Suriye Devrimci Güçleri Medya Ofisi'ni kuran yüklenici. Daha önce cihatçılara propaganda üretmek üzere gazeteciye 17 bin dolar teklif ettiklerini gösteren e-postalar çıkmıştı.

Yine ARK ürünü 2011 tarihli Suriye Adalet ve Sorumluluk Komisyonu (SCJA). El Kaideciler ve ayrılıkçılarla çalışmaları deşifre olunca 2014'de ismini Uluslararası Adalet ve Hesap Verebilirlik Komisyonu (CIJA) olarak değiştirmişler. Şimdilerde faaliyet alanı 'savaş suçları araştırmaları için soruşturma ve adli tıp eğitimi', 'geçiş dönemi adalet mimarisi'.

InCoStrat, ABD, BAE destekli. Suriye Ulusal Koalisyonu'nun İstanbul'daki merkez medya ofisini yönetenler, Dera, İstanbul, Reyhanlı ve Amman'da ofis açanlar. 1.600'den fazla uluslararası gazeteci ve 'etkili' şahıslardan oluşan ağa 'hükmetmişler'. New York Times, Washington Post, CNN, Guardian, The Times, Buzzfeed, Al-Jazeera, Suriya Al-Sham, and Orient TV'ye silahlı muhalefetle söyleşileri organize etmişler. Suriye içindeki 130 muhabire salt haber yapmak değil 'medya etkisi yaratmak için etkinlik başlatmayı' salık verenler. InCoStrat bu işleri Afganistan ve Honduras'ın yanı sıra 2011'de Libya'da 'Ulusal Geçiş Konseyi' için yürütmüş.

Albany serbest muhabir ve videograflar yetiştirmiş. Medya ile Faylak eş Şam, Ahrar üş Şam dahil cihatçı gruplar arasında iletişimi kurmuşlar. 2014'te Cenevre görüşmelerinde Ulusal Koalisyon iletişim ekibini çekip çevirmişler. Diğerlerinin aksine Albany propaganda ile iştigal ettiğini teslim ediyor ve hatta Batı desteği açığa çıkarsa 'itibarsızlaşacaklarını' belirtiyor.

Detaylar olmasa tahayyül ötesi değil. Suriye'yi diğer Batılı uzmanlardan iyi bildiği halde 'temkinli' duran Joshua Landis'in Grayzone haberini paylaşması bile ana akımdan 'müteber' gazetecilerin şimşeklerini çekmeye yetti. Anglo-Amerikan devrim sektörünü anlamak için mutlaka okuyun: https://thegrayzone.com/2020/09/23/syria-leaks-uk-contractors-opposition-media/

*2016'da Guardian'da Ian Cobain'in haberi, InCoStrat ve MI6'nın rolünü kısmen sergilemişti. Fakat 'IŞİD'la savaş' başlığına sokulan propaganda faaliyetinin ifşası, daha ziyade 'iyi niyetli gazetecilerin Suriye devrimi efsanesiyle zehirlenmesi' yahut 'iyi niyetli Suriyelilerin hayatta kalmak için yurttaş gazeteciliği ile para kazanması' teması altına sokuşturuldu.)