Ülkeyi maceradan maceraya sürükleyen iktidar gözünü bu kez Yemen’e dikti. Haftalık Değerlendirme Raporu yayımlayan CHP’li Toprak, AKP’nin buradaki iç savaşın tarafı olan İhvan’cılara destek vererek ülkeyi yeni krizlere sürüklediğini belirtti

Suriye ve Libya’dan sonra şimdi de Yemen: Ülkeyi yeni krizlere sürüklüyorlar

Yayılmacı dış politikalarla ülkeyi maceradan maceraya sürükleyen iktidar, gözünü bu kez Yemen’e dikti. Burada İhvancılarla işbirliği yapan AKP, Mısır ile yeni bir gerilimin kapısını araladı. Türkiye, Libya ve Suriye’nin ardından şimdi de Yemen’de oluşabilecek ağır bir fatura ile karşı karşıya. Yayımladığı Haftalık Değerlendirme Raporu’nda konuyu gündeme getiren CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, iktidarın Yemen’de Müslüman Kardeşler’in siyasi yapılanması olan Islah Partisi üzerinden yürüttüğü bazı askeri ve parasal yardım girişimlerinin, gerek Yemen’de gerekse Mısır’da rahatsızlığa yol açtığına işaret etti.

ISLAH PARTİSİ’NE DESTEK

Raporda, Islah Partisi’nin Türkiye’nin destek ve yardımlarıyla güçlendiğini belirten Torak, “Müslüman Kardeşler bağlantılı diğer Yemenli yerel yetkililerin daha önce Ankara’ya gelerek hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptığı, Türkiye’nin, başta ulaşım ve limanlar konusunda Yemen’e destek ve yatırım sözü verdiği belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

Raporda, Kızıldeniz ve Aden bölgesine askeri yığınak yapıp, deniz ve hava üsleri kuran Mısır’ın diğer bölge ülkeleriyle Türkiye karşıtı ittifak oluşturduğunu aktaran Toprak, iktidarın Yemen’deki İhvan destekli hamlesi hemen tüm bölge ülkelerinin Türkiye’nin karşısında yer almasına zemin hazırladığına dikkat çekti.

Toprak, “Türkiye’nin Arap yarımadasının en güney ucunda, Kızıldeniz-Aden Körfezi ve Yemen çölünde sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya bırakılması ihtimali söz konusudur! Suriye’de, Libya’da izlenen yanlış politikalar sonrasında üstlenilen ağır askeri, ekonomik ve insani maliyetlerin, şimdi Yemen’de İhvan’cılara verilen destekle katlanarak daha da ağırlaşması akılcı bir strateji değildir” değerlendirmesinde bulundu.