Suriye ve Libya gündemi sıcaklığını korurken Türkiye’de diplomasi trafiği devam ediyor. Erdoğan pazartesi günü Ankara’da İtalya Başbakanı Conte ile görüşürken Çavuşoğlu, Akar ve Fidan ise Moskova’ya gidecek. Muhalefetin iktidarın dış politikasına tepkisi ise sürüyor

Suriye ve Libya gündemli ‘ikna trafiği’ devam ediyor

Politika Servisi

Libya’ya asker göndermeye hazırlanan ve Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat almayı planlayan Türkiye’de diplomasi trafiği sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile görüştü. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü Ankara’da İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile bir araya gelecek.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın pazartesi günü Moskova’ya gideceği belirtildi.

Ticaret yapılan yerlere çeteler hâkim

Suriye’nin kuzeyinden 20 bin ton hububat alınmasına ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Günay Kubilay, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hububat alınması planlanan bölgelere çeteler yerleştirildiğini belirten Kubilay “Kuzey ve Doğu Suriye’den kimin buğdayı, kim tarafından Türkiye’ye satılıyor, açıklayın. Ama biliyoruz ki, açıklamayacaksınız. Çünkü, ortada yapılan bir ticaret, bir alışveriş yok. Doğduğu büyüdüğü topraklardan silah zoruyla sürülen Kürtlerin alın terine, göz nuruna, rızkına el koyuyor, gasp ediyorsunuz. Bu açık bir savaş suçudur” ifadelerini kullandı.

ÖSO militanlarına vatandaşlık mı verilecek?

Libya tezkeresinin ardından Erdoğan’ın Libya’da farklı ekiplerin de bulunacağı söylemi üzerine ÖSO militanlarına vatandaşlık verileceği iddialarını, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen Meclis gündemine taşıdı.

Antmen’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şu şekilde:

  • Cumhurbaşkanı’nın Libya’da “farklı ekipler” dediği yapılar nelerdir? Hangi uyruğa sahip kişilerden oluşmaktadır? Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Libya’da operasyonlarda yer alacağı belirtilen bu kişilere, harekâtta yer almaları karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sözü verilmiş midir?
  • Türkiye’nin Libya’ya götürdüğü Türk olmayan kişilere, 500 dolar maaş verildiği doğru mudur? Milyonlarca insanımızın 2 bin 325 lira asgari ücretle geçinmeye çalıştığı bir dönemde Türk olmayanlara 3 bin 200 lira maaş verilmesini vicdanınıza sığdırabiliyor musunuz?
  • Türkiye Cumhuriyeti Kimliğinin, iç politikanın malzemesi yapılmış dış politika hareketleri sonucunda gelişigüzel verilmesi; tarihimize, kültürümüze ve medeniyetimize yapılan bir hakaret değil midir?
  • 2010 ile 2020 yılları arasında geçen sürede kaç kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir? Vatandaşlığın verilme gerekçeleri, sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere nelerdir? Yine 2010 ila 2020 yılları arasında; sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere hangi uyruktan kaç kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve pasaportu verilmiştir?