Suriyeli cihatçılara vatandaşlık mı veriliyor?

Türkiye'nin Suriye'de hayatını kaybeden muhaliflerin yakınlarına Türkiye'de ev ve vatandaşlık sözü verildiği iddia edildi.

Reuters muhabiri Khalil Ashawi imzalı haberde, Türkiye’nin desteklediği muhaliflere Ankara’nın bazı sözler verdiği iddia edilirken; Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun bünyesinde görevli Teğmen Abdullah Halawa saldırılarda hayatını kaybeden Suriyelilere, 9 bin 142 dolar (Yaklaşık 60 bin TL) dolar verildiğini açıkladı ve “Ölen 65 kişinin yakınlarına yardım yapıldı. Onlara Türkiye vatandaşlığı ve ev de verilecek. Onların feda ettiklerinin karşılığını vermiyor ama yapılabilecek en iyi şey onları onurlandırmak” dedi.

Adalet Komisyonu Üyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuya Twitter hesabından tepki gösterdi.

Antmen şu paylaşımı yaptı:

“Hükümetin, Suriye’de ölen isyancıların ailelerine Türkiye’de ev ve Türk vatandaşlığı sözü verdiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa kim ya da kimler hangi yetki ve gerekçelerle bu sözü vermiştir? İddialar doğruysa; kaç Suriyeliye vatandaşlık sözü verilmiştir? Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılan Suriyeli sayısı kaçtır? Bunların kaçı ÖSO mensubudur? Suriyeli muhaliflere maaş ödendiği iddiaları doğru mudur? Ödeniyorsa bu hangi bütçeden hangi gerekçe ile ödenmektedir? Muhaliflere ne kadar ödeme yapılmıştır? Ödemeler Türk lirası mı, dolar olarak mı yoksa başka bir para birimi ile mi yapılmıştır? Kaç kişiye maaş ya da ödeme yapılmış ve yapılmaktadır?”