Suriyeli çocuklar da mesleki eğitime

Mustafa M. BİLDİRCİN

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle ailesi ile Türkiye’ye gelen sığınmacıların eğitime erişim problemi bir türlü çözemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, devreye “Mesleki eğitim” seçeneğini sokmayı kararlaştırdı. MEB, geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların sosyal ve ekonomik entegrasyonunu mesleki eğitim aracılığıyla çözmek için harekete geçti.

Resmi verilere göre, Türkiye’de sayıları 1 milyonu aşan okul çağındaki Suriyeli çocukların yalnızca yüzde 63’ü eğitim hizmetlerinden yararlanabildi. 2019-2020 eğitim öğretim yılı için çocuklarını okula kaydettirmek isteyen Suriyeli veliler okul kapılarından geri dönmek zorunda kaldı. Okul yönetimleri, çok sayıda Suriyeli öğrenciyi kimliksiz ya da ikametsiz olduğu gerekçesiyle kayıt etmedi.

Eğitime erişim sorunu yaşayan sığınmacı çocukların sosyal ve ekonomik entegrasyonu da giderek güçleşti. MEB’in dini eğitim ile birlikte son yıllarda yatırımlarını artırdığı mesleki eğitimin, “Suriyelilerin sosyal ve ekonomik entegrasyonu” için devreye sokulacağı bildirildi. Öğrencilere okul eğitiminin yanında çıraklık, kalfalık gibi eğitimlerin verildiği mesleki eğitim merkezlerindeki Suriyeli sayısının yüzde 10’a çıkarılmasının hedeflendiği öğrenildi. MEB’in mesleki eğitim merkezlerinde 150 bin öğrenci bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 2’sini Suriyeliler oluşturuyor.