İktidarın popülist söylemleri nedeniyle saldırıların hedefi haline gelen Suriyeliler, eğitime erişimde de birçok problemle karşı karşıya kaldı. Çoğunun İstanbul’da yaşadığı belirlenen okul çağındaki Suriyeli çocuklar, “İkâmetiniz burada değil, kimliksizsiniz” denilerek okul kapılarından geri çevrildi. Suriyeli çocukların yalnızca yüzde 62’si eğitime erişebildi

Suriyeli çocuklar okul kapılarında kaldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Okul çağındaki Suriyeli çocukların eğitime erişiminin engellendiği ortaya çıktı. İktidarın mülteci ve göçmenlerle ilgili söylemlerinin değişmesi nedeniyle ırkçı saldırılara maruz kalan sığınmacıların, şimdi de “İkâmetiniz burada değil” denilerek okul kapılarından çevrildiği öğrenildi. Türkiye’deki sayıları 1 milyonu aşan okul çağındaki Suriyeli çocukların yalnızca yüzde 62’sinin eğitim hizmetlerinden yararlanabildiği belirlendi.

2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin eğitime erişimde yaşadığı sorunlara bir yenisi daha eklendi. 2019-2020 eğitim öğretim yılı için çocuklarını okula kayıt ettirmek isteyen Suriyeli veliler okul kapılarından geri dönmek zorunda kaldı. Okul yönetimleri, çok sayıda Suriyeli öğrenciyi kimliksiz ya da ikâmetsiz olduğu gerekçesiyle kayıt etmedi.

ÇOCUK HAKLARINA AYKIRI

İkâmetsiz oldukları gerekçesiyle okul kapılarından dönmek zorunda kalan Suriyeli çocukların büyük bölümünün İstanbul’da yaşadığı belirtildi. Türkiye’nin de imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, “Her çocuk koşulsuz şartsız eğitim hakkından yararlanmalı” maddesini yok sayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, skandal kararı Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2014 tarihli, ‘Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri Mevzuatı’na dayandırdı.

Mevzuatın, “ellerini bağladığını” savunan yetkililer, ikâmeti yaşadığı ilde olmayan Suriyeli çocukların Geçici Eğitim Merkezleri’nde (GEM) eğitim alabileceğini ifade etti. Ancak MEB’in UNICEF ile ortak yürüttüğü ‘Kapsayıcı Eğitim Modeli’ projesi kapsamında GEM’lerin kademeli olarak kapatılması, Suriyeli öğrencilerin eğitimin dışında kalmasına yol açtı.

SURİYELİLER OKULLU OLAMADI

Resmi verilere göre, 2019 yılı itibariyle Türkiye’deki sayıları 4 milyona yaklaşa Suriyelilerin yüzde 32’sini okul çağındaki nüfus oluşturdu. 2017-2018 eğitim öğretim yılında yüzde 62,52 olan Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranı, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yalnızca yüzde 0,01 arttı. Okul çağındaki Suriyeli sayısı 2017 yılından 2018 yılına 71 bin 336 artsa da aynı dönemde yalnızca 40 bin çocuk bir okula yerleşebildi. MEB’in istatistikleri, 1 milyon 47 bin 536 okul çağındaki Suriyeli çocuktan yalnızca 655 bin 75’ini okullu olabildiğini ortaya koydu.

113 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

250 binden fazla Suriyeli sığınmacının yaşadığı Adana’da gerçekleşen çocuk istismarının ardından şiddete maruz bırakılan Suriyeli sığınmacıların tedirginliği sürüyor. Olaya dair şu ana kadar Suriyelilere ait 200’e yakın ev ve işyeri ile 60 araca zarar verildi. Suriyelilere yönelik saldırıları kışkırttığı ileri sürülen 113 kişi daha gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya üzerinden halkı provoke ettiği iddiasıyla 93 kişiyi, Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği de işyeri ve evlere zarar veren 20 şüpheliyi daha gözaltına aldı. Daha önce gözaltına alınan 25 kişi ile birlikte gözaltına alınanların sayısı 138’e yükseldi.