Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğine" ilişkin açıklaması Azez'de protesto edildi. ÖSO bayrağının bulunduğu protestoda Türk bayrağı yakıldı. Göstericiler "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz” şeklinde slogan attı.

Suriyeli muhalifler, Çavuşoğlu'nun açıklamalarına karşılık Türk bayrağı yaktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün "Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik" açıklaması Azez'de Suriyeli mıuhalifler tarafından protesto edildi. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı görülen gösteride Türk bayrağı yakıldı.

Çavuşoğlu, dün 13. Büyükelçiler Konferansı'nın son gününde kapanış konuşması yaptı, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye ile istihbaratlar dışında doğrudan diplomatik temasın söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Sonuçta uzun zamandır zaten (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve Rus yetkililer 'Sizi rejimle görüştürelim'... Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi" yanıtını verdi.

"SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE KISA BİR SOHBETİM OLDU"

Daha önce istihbaratlar arası görüşmelerin olduğunu ancak daha sonra bunda bir kesinti olduğunu aktaran Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi tekrar başladı. Sonuçta bu istihbaratlar arasındaki görüşmede birçok önemli konular gündeme geliyor. Benim Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce. Sonuçta orada da biraz önce söylediğim, bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu... Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünü herkesten daha çok desteklediğinin altını çizerek, "Yanı başımızda olan bir ülkenin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve barışı bizi doğrudan etkiliyor olumlu anlamda. Tersine gelişmeler bizi ne kadar etkiledi görüyoruz. Sonuçta bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi de biz her zaman destekleriz. Sonuçta bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok" değerlendirmesinde bulundu.

"SURİYE'DE GÜÇLÜ BİR YÖNETİMİN OLMASI LAZIM"

Suriye'de birlik beraberlik olmazsa Suriye'nin bölünme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"YPG/PKK'nın tek amacı Suriye'yi bölmek. Suriye'nin bölünmesini engellemek için Suriye'de güçlü bir yönetimin olması lazım, topraklarının her köşesine hakim olabilecek bir irade ancak birlik ve beraberlikle olur. Hep bunu söylüyoruz. Kendilerine de o zaman, bu özel bir görüşme değil, ayaküstü bir sohbet olmuştu. Onun dışında herhangi bir temas olmadı."

MUHALİFLER AZEZ'DE SOKAĞA ÇIKTI

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından Suriyeli muhalifler, Azez'de sokağa çıktı.

Çavuşoğlu'nun "Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik" açıklamasına tepki gösteren muhalifler, eylemlerinde Türk bayrağı yaktı.

Gazeteci Hasan Sivri, göstericilerin "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz” şeklinde sloganlar attığını belirtti.

Sivri ayrıca Mevlüt Çavuşoğlu'na yönelik pankartların da olduğunu aktardı.