Suriyeli nüfusu 5 milyonu aşacak

Mustafa Mert Bildircin

Türkiye’de, 2011 sonunda 14 bin olan Suriyeli nüfusu 2018 itibariyle 3 buçuk milyona ulaştı. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) ile İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin “Suriyelilerle Uyum İçinde Yaşamanın Çerçevesi” başlığıyla gerçekleştirdiği araştırmada, 10 sene sonra Türkiye’deki Suriyeli nüfusunun 5 milyonu aşacağı belirtildi.

Günde bin 500 yeni kayıt
Prof. Dr. Murat Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen araştırmada Türkiye’ye son altı yılda yalnızca Suriye’den değil, başka birçok ülkeden de sığınmacı girişi yaşandığı kaydedildi. Yalnız Suriyeliler dikkate alındığında dahi Türkiye’deki sığınmacı sayısının ülke nüfusunun yüzde 4,5’ini oluşturduğu belirtildi. Son dönemde, yeni doğanlar ve henüz kayıtlanmamış olanların kayıt altına alınma sürecinin devam ettiği ifade edilerek, her gün sisteme bin 250 ila bin 500 arasında yeni kayıt yapıldığı vurgulandı.

Araştırmada, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Kasım 2017’ye kadar 295 bini aşan Türkiye doğumlu Suriyeli bebek sayısının günde ortalama 306 doğum ile devam ettiği bilgisine yer verildi. 2017’nin 11’inci ayı itibariyle “geçici koruma” verilen Suriyeli sayısının ise 3 milyon 303 bin 113 olduğu açıklandı. Araştırmada, günde ortalama 306 Suriyeli bebek doğumu ile gerçekleşen doğal nüfus artışı dikkate alındığında 10 sene sonra Türkiye’deki Suriyeli sayısının 5 milyonu aşacağı belirtildi.