Suruç anmasında polis şiddetine maruz kalan gazetecilerden suç duyurusu
Suruç anmasında polis tarafından biber gazı ve plastik mermiyle hedef alınan gazeteciler Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelerek suç duyurusunda bulundu. Açıklamada, “Gerçeklerin topluma ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Gazeteciliği suç gibi göstermenize izin vermeyeceğiz” denildi.
HABER MERKEZİ
20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç Anması’nda haber takibi yaptıkları esnada polis müdahalesine maruz bırakılan gazeteciler İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Adliyesi’nde bir araya gelen gazetecilerin ellerinde darp edildikleri anlara ilişkin görüntüler yer aldı.
Haber yaptıkları esnada uğradıkları şiddete ilişkin darp raporu da alan gazeteciler, “Nefes alamıyoruz, gazetecilik boğulamaz” pankartı taşıdı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilcisi Uğur Güç'ün de katıldığı eylemde söz alan Gazeteci Emre Orman, “20 Temmuz günü Fatoş Erdoğan kalkanların üstüne itildi, ben yumruk yedim, birçok arkadaşımız darp edildi" dedi.
"MÜDAHALENİN ARTACAĞI YÖNÜNDE KAYGILIYIZ"
Gazeteciler adına basın metnini okuyan BirGün gazetesi Muhabiri Meral Danyıldız da, saldırının üzerinden on gün geçmesine rağmen hâlâ bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Danyıldız, "Bizler halkın doğru haber alması için çalışan gazetecileriz, bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik olduğunu biliyoruz. Fiziken bizlere, mesleğimize, basın özgürlüğüne ve toplumun haber alma hakkına yönelik bu saldırılar karşısında gerekli cezai işlemlerin yapılmaması, müdahalelerin daha da artacağı yönünde kaygılarımızı artırmaktadır" dedi.
Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı’na gazetecilere dönük saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeleri konusunda çağrı yapan Danyıldız, şu ifadeleri kullandı:
“Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Gazeteciliği suç gibi göstermenize izin vermeyeceğiz. Bu saldırıları yapanlar hak ettikleri cezayı alana kadar olayın takipçisi olacağız.”
“DÖRDÜNCÜ SUÇ DUYURUMUZ”
Söz alan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren de "TGS Başkanı Gökhan Durmuş ile vali beyle görüştük. Vali bey bize bu baskılardan rahatsız olduğunu, gazetecilerin bir kamu görevi yaptığını söylemişti. Ama 20 Temmuz'da daha sert bir süreç yaşadık. Bu baskıları durduracağız, bu baskıları aşacağız" açıklamasında bulundu.
TGS Başkanı Gökhan Durmuş ise, gazetecilere yönelik polis saldırısının dozunun gittikçe arttığını vurguladı.
Özellikle basının görüntü almasını engellemeye dair çıkarılan Emniyet Genelgesi'yle gazetecilerin hedef alındığına dikkat çeken Durmuş, "Bu konuda bu yıl içerisinde TGS olarak bu adliyeye 4’üncü suç duyurumuzu vereceğiz. Gazetecilere baskının durmasını talep ediyoruz, kimse devletten aldığı güçle kamu görevi yapan gazetecilere şiddet uygulayamaz. Sessiz kalmayacağız. Gerekirse İçişleri Bakanlığı önünde eylem yapacağız" diye konuştu.
Son olarak ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, halkın haber alma hakkının anayasal bir hak olduğunu kaydederek anayasal hakkın ihlal edildiğini söyledi.