Google Play Store
App Store
Suruç Katliamı davası: Davutoğlu'nun tanık sıfatıyla dinlenmesi talebi reddedildi


Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi'nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) çağrısıyla bir araya gelen 33 kişinin katledilmesiyle ilgili açılan davanın 12’nci duruşması, Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, davanın tek sanığı Yakup Şahin, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, o dönem Halfeti’de imamlık yapan ve patlamanın yaşandığı gün Suruç’ta yaralıların ve çevrenin fotoğraflarını çekerken yurttaşlar tarafından yakalanan Abdullah Ömer Aslan hakkında ara celsede suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Yıllar sonra dava dosyasına giren olay anına ait görüntülerin halen mahkemeye ulaşmaması dikkat çekti.

‘DAVUTOĞLU BURAYA GETİRİLSİN’

Müştekilerden yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün annesi Şemsi Yurtgül, söz alarak, “Davutoğlu ‘Konuşursam kimsenin yüzüne bakamazlar’ dedi. Buraya getirilsin ve ne biliyorsa anlatsın” dedi.

Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan, imam Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanmasını isteyerek, “Abdullah Ömer Aslan’ın sorumlu olduğunu sizd e anladınız ama hala buraya getirmiyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Abdullah Akhamur’un babası Mehmet Şerif Akhamur, “Tam 12 celsedir adalet talebimizi buradan dillendiriyoruz. Biz çocuklarımızı kaybettik ama vicdanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu yüzden bir kez daha adalet talep ediyorum” şeklinde konuştu.

‘BABAMIN KANLI GÖMLEĞİNDE BİLYELER ÇIKTI’

Patlamada yaşamını yitiren İsmet Şener’in kızı Dilek Şener, ”Biz bu sanık sandalyelerin doldurulmasını talep ediyoruz. Gerçekten işinizi yapsanız, bu sandalyeler boş kalmazdı. Geçen hafta bir poşetin içinde babamın kanlı gömleğini aldım. İçinden bir sürü bilye çıktı. Babamın katilini çıkarın” talebinde bulundu.

Şener, konuşmasını SEGBİS’te bulunan ve davanın tek sanığı Yakup Şahin’e dönerek, “Yüzüne bakmak istiyorum” diye sonlandırdı.

Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız, imam Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanması talebinde bulundu.

Patlamada yaralanan Çağla Seven, “Bunda hepinizin sorumluluğu var. Bu davalarda gerçek bir yargılama yapılmadığı için siz de bundan sorumlusunuz” diye konuştu.

ASLAN’A TUTUKLAMA TALEBİ

Ailelerin ardından söz alan dava avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, imam Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasının önemli bir adım olduğunu, ancak bugüne kadar hakkında bir yakalama kararı dahi çıkarılmadığını, Aslan’ın dosyasının hızlıca birleştirilerek hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Savunmalardan sonra verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede tanık sıfatıyla dinlenme talebi ve Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanma talebini reddetti.

Mahkeme, eksik olan görüntülerin tekrar istenmesine, Yakup Şahin, İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin malvarlıklarının araştırılmasına karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2020 tarihine erteledi.