Suruç Katliamı davası: Tanık 6 buçuk yıl sonra konuştu

Haber Merkezi

Urfa Suruç’ta 20 Temmuz 2015’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda katledilen 33 kişiye ilişkin firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali yönünden devam eden yargılamanın ilk duruşması dün görüldü. Davanın tutuklu tek sanığı Yakup Şahin hakkında 34 kez ağırlaştırılmış müebbet verilmesinin ardından Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde firari sanıklara ilişkin davada sanık sandalyesi yine boş kaldı.

MÜŞTEKİ ÇİÇEK, 6 YIL SONRA KONUŞTU

Duruşmaya katılan müşteki Soner Çiçek, şans eseri yara almadan olaydan kurtulduğunu belirterek, “Hapisteydim yeni tahliye oldum. Davada yer aldığıma dair tebligat aldım ancak hiçbir duruşmaya getirilmedim. Saldırı günü çay almaya gitmesem, belki bugün aranızda olmazdım. Ben kültür merkezine giderken çok defa üst aramasından geçtim ama katil elini kolunu sallayarak geldi ve katliam yaptı. Katliam sonrası da ihlaller devam etti. Biz hastaları hastaneye götürmeye çalıştık, polis biber gazı kullandı. Polis yolumuzu kapatmıştı, araçlarına çarparak hastaları götürdük. O yolun kapanması ölümlere neden oldu. Halkın yakaladığı bir kişi serbest bırakıldı. Katliam anı polis yoktu ancak sonrasında polisler yığıldı. Bunları bir arada düşününce katliamı yapanların korunduğu açığa çıkıyor” dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmada izleyiciler olduğunu fark edince, duruşmaya katılımcı alınmaması kararı olduğunu belirtti. Ancak avukatlar, çevik kuvvet polislerinin duruşmada olduğunu ve bunun da adil yargılama açısında yasa dışı olduğunu söyledi. Çevik kuvvet polisleri için iddiaların olduğunu belirten avukatlar, salonda çıkarılmaları talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi reddetti. Mahkeme heyeti, adalet istediklerini söyleyen Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan’a polislerin “Sizi korkutuyor mu?” diye sordu. Özkan’ın, “Evet” yanıtının ardından çevik kuvvet polisleri dışarı çıkarıldı. Özkan, “İlhami Ballı Türkiye'de, ancak siz onu bulamıyorsunuz. Türkiye isterse çıkarıp getirir. Devletin imkânı var, nasıl bulamıyorlar?” diye sordu.

DOSYADA İHMALLER ZİNCİRİ VAR

Suruç aileleri avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, dosyada ihmaller zinciri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu dosyanın talepleri çok fazladır. En kısa sürede adaletin sağlanmasını istiyoruz. Çok organize bir suç örgütünün yargılaması yapılması gerekirken 3 kişinin yargılanmasına şahit oluyoruz. Sadece Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali açısından devam etmesi bizi adalete ulaştırmayacak.”

Av. Serdil İzol, dosyada eksiklere dikkat çekerek Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesini istedi. Süleyman el Aggal, Ömer Yetek, İlhami Bali'nin eşi Hülya Bali ve Deniz Büyükçelebi'nin eşinin, IŞİD'in Adıyaman sorumlusu Mustafa Dokumacı'nın eşi Ulkar Mammadova’nın, Alagöz ile bağlantılı olan Ahmet Güneş, İbrahim Halil Yoldaş'ın, Kasım Güler'in dinlenmesi talep edildi. Av. İzol, kayıp görüntülerin bulunması, katliam bağlantılarının ortaya çıkarılmasını da istedi. Mahkeme heyeti avukatların taleplerinin bir kısmını kabul ederek davayı 1 Haziran’a erteledi.