Suruç Katliamı davasında, sanığın duruşmaya getirilmesi talebi reddedildi

Suruç Katliamı davasının sanığı Yakup Şahin duruşmaya, SEGBİS’le katıldı. Müşteki avukatlarının Şahin’in duruşma salonuna getirilmesi talebi reddedilirken; adalete güvenmediğini söyleyen Şahin, susma hakkını kullanacağını belirtti.

IŞİD’in, Suruç’ta Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerini hedef aldığı canlı bomba saldırıyla ilgili davaya devam edildi. Şanlırrfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması, güvenlik gerekçesiyle Şanlurfa T Tipi Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı.

Çok sayıda müşteki ve mağdur avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, saldırıda yaralı kurtulanlar, Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri ve Şanlıurfa Baro Başkanı Ahmet Tüysüz de izledi.

SANIK SUSMA HAKKINI KULLANDI

Mahkeme heyeti, davaya müdahil olan avukatların dosyaya ilişkin görüş ve önerilerini dinledi. Tutuklu yargılanan tek sanık Yakup Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Şahin, adalete güvenmediği gerekçesiyle susma hakkını kullandığını belirtti.

Duruşmada söz alan bütün mağdur ve müştekiler konuşmalarına, bir süre önce kalp krizi sonucu yaşamını yitiren ve katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü’nün annesi Şennur Ünlü’nün bir önceki duruşmada “Adalet başucunuzda bulunan raflardaki kitaplarda değil, vicdanlarda olur” sözleriyle başladı.

‘BUNA NEDEN OLANLAR DA YARGILANMALI’

Katliamda yaralanan Volkan Uyar, “Yolda bebek mamaları dahi arandı. Ancak Amara Kültür Merkezi çevresinde hiçbir arama yoktu. Biz katliam gerçekleştiğinde yanan bedenleri kurtarmaya çalışırken, üzerimize gaz bombaları yağdırdılar. Buna neden olanlar davada sanık olarak yargılanmalıdır” dedi.

Katliamda yaşamını yitiren Ezgi Sadet’in annesi Sunay Sadet ise, “5 duruşmadır buraya geliyoruz. Sanki çocuklarımız burada her seferinde onları alıp gidecekmişiz gibi oluyoruz” diye konuştu.

DAVA ADLİYEDE GÖRÜLSÜN TALEBİ

Ailelerin ardından söz alana müşteki avukatları, ortak talepte bulunarak duruşmanın cezaevi kampüsünde değil, bir adliyede görülmesini, davanın 10 Ekim Ankara Katliamı davasıyla birleştirilmesini, sanığın duruşmalara bizzat getirilmesini talep etti.

Avukat Can Tonbul ise, geçen duruşmada yaşamını yitirenlerin eşyalarının ailelerine verileceğine dair bir karar verildiğini, ancak kararın yerine getirilmediğini, ailelerin eşyaları hala alamadığını söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, aranın ardından sanığın duruşmaya getirilmesi ve davanın adliyede görülmesi taleplerini duruşma salonlarının küçük olması gerekçesiyle reddetti.

Heyet, katliamda yaşamını yitirenlerin eşyalarının ailelerine verilmesine dair mahkemenin karar verdiğini, ancak eşyalar içerisinde para da olduğu için Sulh Hukuk Mahkemesi’nin de bir karar vermesi gerektiğini belirtti. Yakup Şahin’in tutukluğunun devamına karar verilirken, bir sonraki duruşmanın 28 Ağustos’ta yapılacağı açıklandı.