Suruç'ta SGDF'li gençlere yönelik bombalı saldırı!

Suriye'nin kuzeyindeki Kobane kentindeki inşaat çalışmalarına katılmak için sınırı geçmek için Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde toplanan ESP'nin gençlik örgütü Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) kafilesine yönelik bir bombalı saldırı gerçekleştirildi. Suruç'taki Amara Kültür Merkezi'nin önünde düzenlenen saldırıda yapılan son açıklamaya göre 31 kişi yaşamını yitirirken, 1004 kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, Başbakan Ahmet Davutoğlu elde edilen ilk bulguların IŞİD'i işaret ettiğini söyledi.

CANLI BLOG

21.30 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtuluş, saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısının 31'e yükseldiğini açıkladı.

19.00 'İLK BULGULAR IŞİD'İ İŞARET EDER NİTELİKTE'
Başbakan Ahmet Davutoğlu Suruç'taki saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, açıklamasında, "İlk bulgular canlı bomba ve DEAŞ'ı işaret eder nitelikte" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ayrıca dört partiye ortak deklarasyon yayınlama çağrısında bulundu. Davutoğlu ayrıca saldırıda 30 kişinin yaşamını yitirdiğini, 104 kişinin ise yaralandığını söyledi.

17.55Genelkurmay Başkanlığı saldırıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı. Açıklamada "Bugün Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde vuku bulan menfur terör saldırısını kınar, bu saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, Ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz" denildi.

17.30 HSYK saldırıyla ilgili olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa'dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirildi.

17.25 Bu arada Suruç'taki saldırı nedeniyle ulusal yas ilan edilmesi için sosyal medyada #UlusalYasİlanEdilsin etiketiyle bir kampanya düzenleniyor.

17.19 Galatasaray Meydanı'nda Suruç'taki saldırıyı protesto etmek amacıyla tek kişi başlayan oturma eylemi giderek kitleselleşiyor. Taksim'de akşam saatlerinde de bir eylem çağrısı yapılmıştı.

17.05 Beşiktaş taraftar grubu çArşı, yarın kulübün yeni transferi Ricardo Quaresma için planlanan karşılama töreninin Suruç'taki saldırı nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Fenerbahçe taraftar grubu Sol Açık ise resmi Twitter hesabından "Suruç'ta yapılan bu alçak katliamı lanetliyoruz! Katilleri hepimiz tanıyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

17.01 Saldırıda ölü sayısı 30'a yükseldi. DHA'nın haberine göre aralarında canlı bombanın da olduğu sanılan 10'u kadın 20'si erkek 30 kişi yaşamını yitirirken, 76 kişinin yaralandığı açıklandı. Katliamda 23 kişinin olay yerinde, 6 kişinin Suruç Devlet Hastanesi'nde, 1 kişinin de Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde öldüğü belirtildi. Patlamada yaralananların sayısının da 76 olduğu açıklandı.

16.36 Diyarbakır Barosu da bir açıklama yaparak Suruç'taki saldırıyı “Kapsamlı ve planlı" olarak niteledi. Sağduyu ve itidal çağrısında bulunan Diyarbakır Barosu'nun açıklamasında “Rojava’daki Kürt toplumunun büyük bir direnişle elde ettikleri başarı ve kazanımları hazmedemeyen güçler İŞİD denilen barbar grupla aracılığıyla planlı bir saldırının başlattıkları anlaşılmaktadır. İlk bilgilere göre Suruç’taki patlamaya paralel şekilde ve aynı anda Kobani Merkeze de araçla bombalı bir saldırının yapıldığı bildirilmektedir" ifadelerine yer verdi

16.15 KCK: KATLİAMDAN IŞİD'İ BÜYÜTEN AKP SORUMLUDUR
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı saldırıdan dolayı AKP'yi sorumlu tuttu. Saldırıyla ilgili bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, “Bu katliamdan birinci derecede IŞİD’i destekleyip büyüten AKP Hükümeti sorumludur. Bu gençlerin katili doğrudan AKP hükümetidir. Bu gençlerin katili doğrudan AKP Hükümetidir. AKP’nin Kürt düşmanlığı ve Kürt düşmanlığı temelinde IŞİD’le kurduğu ilişkiler ve ittifak bu katliamı ortaya çıkarmıştır. Suriye’de de Türkiye’de de IŞİD’i AKP Hükümeti yaratmıştır. Artık Türkiye’de kim IŞİD’li, kim AKP’nin emrindeki istihbarat üyesidir belli değildir. AKP Kürt düşmanlığı sonucu IŞİD’i Türkiye’ye taşımış ve IŞİD’le iç içe geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Saldırının MİT'in bilgisi dahilinde olduğunu iddia eden KCK, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bu saldırı, seçim öncesi ve sonrası yapılan saldırılarla birlikte düşünüldüğünde AKP tarafından Kürt halkına, Özgürlük Hareketi’ne ve dostlarına karşı savaş açıldığını ortaya koymaktadır. Bu saldırının hem planlanmasında hem de içinde AKP bulunmaktadır. Hiç kimse bu saldırıların AKP Hükümeti’nin ve Türk istihbarat örgütlerinin bilgisi dışında olduğunu söyleyemez. AKP bu saldırıların hesabını mutlaka vermek durumundadır.”

16.10 HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ortak bir açıklama yayınlayarak şu ifadelere yer verdi:"Rojava Devrimi'nin hemen yıl dönümü sonrasında ve Kobani ile dayanışmak için yola çıkmış Türkiyeli devrimcilerin hedef alınması, Kobani etrafındaki enternasyonal dayanışmanın kırılması çabasıdır. IŞİD'e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler, HDP'ye her gün tehdit savurup IŞİD'in başını okşayan Ankara'daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar" denildi.

16.07 DEMİRTAŞ: HALKIMIZ KENDİ GÜVENLİĞİNİ ALMAK DURUMUNDA
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Med Nuce kanalında Suruç'ta gerçekleşen patlamayla ilgili şu açıklamalarda bulundu: ''En önemli konu, artık halkımız kendi güvenliğini almak durumunda.Tüm il ve ilçe teşkilatlarımız kendi güvenlik tedbirlerini almalıdırlar. Bakın iddia ediyorum Suruç'ta açıklama yapacak gençlerin tamamı kayıt altındadırlar. Orada kimler var Emniyet biliyordur. Kimse kimseyi kandırmasın. Devlet oraya kim gelecek kim gidecek biliyor. Böyle günler çok önemlidir. Herkes dayanışma içinde olmalıdır. Biz yarın MYK'da tüm gelişmeleri değerlendireceğiz. Halkımızı da bilgilendireceğiz.''

15.58 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da bir açıklama yaptı: "Bu vahşeti işleyenleri şahsım adına, milletim adına lanetliyorum, kınıyorum. Bakan arkadaşlarımız Şanlıurfa'ya hareket ettiler, sayın Başbakanımız süreci Ankara'dan takip ediyor. Bizler de takibe devam edeceğiz. Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir. Terörün ırkı, dini, milliyeti vatanı yoktur. Teröre karşı uluslararası bir mücadelenin verilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Terör insanlığın huzuruna kasteden bir olaylar silsilesi. Mücadeleyi dünyanın her yerinde, hep birlikte vermeye mecburuz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum."

15.52 TANRIKULU: İDEALİST SOSYALİST GENÇLER HAYATINI KAYBETTİ
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, saldırının ardından AKP Milletvekili Muhsain Kızılkaya'nın "Suriye'ye ya da başka ülkelere benzeyebiliriz" açıklamasını kınadı. AKP iktidarını yanlış Suriye politikası konusunda üç yıldır ısrarla uyardıklarını anımsatan Tanrıkulu, "Bu küresel cihat örgütüne karşı gösterilen görmezden gelme, hoşgörme politikasının, çatışmayı Türkiye'ye de taşıyabileceği konusunda uyarıda bulunmuştuk. Hükümet hep hoşgördü, görmezden geldi, tedbir almadı. Ve sonuçta idealist, Kobani'yi yardım için giden sosyalist gençler hayatlarını kaybetti" ifadelerini kullandı.

15.51 Saldırının ardından "Suriye'ye ya da başka ülkelere benzeyebiliriz" şeklinde bir açıklama yapan AKP Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya'ya CHP'liler tepki gösterdi. Hürriyet'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, "Zaman spekülasyon yapma zamanı değil. Terör ciddi bir iştir. Ciddiyetle yaklaşmak gerekir" ifadelerini kullandı.

15.44 Bu arada İstanbul Galatasaray Meydanı'nda Suruç'taki saldırıyı protesto amacıyla düzenlenen oturma eylemi giderek büyüyor.

15.09 Saldırıda yaralanarak hastanelere kaldırılanların listesi sosyal medyada yayınlandı.

15.04 Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük saldırının bir canlı bomba tarafından gerçekleştiğinin kesinleştiğini açıkladı.

14.57 Patlamayla ilgili AKP yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu Türkiye'ye karşı yapılmış bir hain saldırıdır, biz böyle görüyoruz. Hükümetimiz en hızlı şekilde hareket ediyor, üç Bakanımız hemen bölgeye gidiyor. İçişleri Bakanlığı teknik ekiplerini hemen olay yerine gönderdi. Başbakanlıkta kriz merkezi kuruldu. Gereken her çalışma yapılıyor. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. AK Parti olarak bu hain saldırıyı lanetliyor ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz."

14.47 Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan saldırıyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Akdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Suruç'taki alçak saldırı ve insanlıktan nasibini almayan alçakları kınıyorum. Türkiye'ye, milletimizin birlik ve bütünlüğüne, huzur ve barışa yönelen bu tür terörist saldırılar hiçbir şekilde hedefine ulaşamayacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.Devlet, hükümet ve millet olarak bunları boşa çıkaracağız."

14.43 Valilik, saldırının bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğinin tahmin edildiğini belirtti. Hürriyet.com.tr ise canlı bombanın 18 yaşında bir kadın olduğuna dair bir iddia paylaştı.

14.41 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saldırıyla ilgili Twitter hesabından Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" şeklinde bir açıklama yaptı.

14.39 Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı: "Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. Ölenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

14.23 Patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e yükseldi.

14.12 Saldırının ardından HDP, tüm bölge milletvekillerini Suruç’a yönlendirdi. HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, HDP’nin olağanüstü toplantı kararı aldığını ve bölge vekillerini Suruç’a yönlendirdiklerini ve acil koordinasyon merkezi oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Önder, egemenlerin yıllardır Kürt'ü kendi derdiyle baş başa bırakma pratiği sergilediğini, o yüzden egemenlerin en çok enternasyonalist dayanışma pratiğinden korktuklarını belirterek, "Bugün Suruç'ta meydana gelen katliamla tam olarak bu dayanışma duygusu hedef alındı" dedi.

14.05 SURUÇ DEVLET HASTANESİ: BOMBA PARÇA TESİRLİ
Suruç Devlet Hastansi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan, saldırı sonrası açıklama yaptı: "Saldırıyı kınıyorum. Tam bir can pazarı. 30'un üzerinde yaralı geldi. 6 tanesi ölü geldi. Hastaların büyük çoğunluğu diğer hastanelerde. Yanıktan tutun parça tesirliyi kadar her türlü yaralılar var. Tüm yaralılar ilk olarak buraya getirildi. Buradan diğer hastanelere sevk edildi. İldeki bütün arkadaşlarımız da duyarlılar. Orada gerekli müdahaleler yapılıyor. Ben de bomba patladığında alana girdim. Yerde cesetler vardı ama üzerleri örtülüydü. Açmak istemedim. Çok sayıda ölü var, onu söyleyebilirim."

13.55 İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA: 27 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde bugün saat 12:00 civarında bir terör saldırısı yaşanmıştır. İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır.

Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

13.28 Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi yaptığı ilk açıklamada olayın intihar saldırısı nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

13.07İKİNCİ PATLAMADAN KORKULUYOR
Urfa’nın Suruç ilçesinde 10 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin de yaralandığı bombalı saldırının ardından olay yerine giden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden Hakkı Utkan bölgedeki durumu BirGün muhabiri Onur Erem'e aktardı: “Bugün öğlen 12 civarında kültür merkezinin önünde bir etkinlik sırasında bomba patlatıldı. Biz de sesleri duyunca olay yerine gittik. Gittiğimizde çok sayıda yaralanın olduğunu gördüm. Gerçekten çok fazlaydı, bir sayı veremeyeceğim. Sonrasındaysa ikinci bir patlama olabilir diyerek bizi oradan uzaklaştırdılar. Şimdi patlama bölgesindeki insanlar uzaklaştırılıyor”.

Utkan, saldırıdan önceki günlerde kentte hiçbir gerilimin olmadığını, kimsenin herhangi bir saldırı beklemediğini söyledi.

Suruç'ta bulunan BirGün muhabiri Mehmet Çiçek ise ölü sayısı için 10 ile 30 arasında söylentilerin döndüğünü ancak resmi bir açıklamanın gelmediğini söyledi. Suruç merkez ve ilçelerdeki tüm ambulanslar olay yerine gönderildi.

13.00 KAN İHTİYACI DUYURULDU
ESP Twitter hesabından yaralıları almaya gelen halka, polisin gaz bombalarıyla saldırdığını duyurdu.


Yaralılar için acil kan ihtiyacı duyurusu yapıldı: