Dağıttığı küçükbaş hayvan sayısı 13 bini aşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de Beydağ’da 56 üreticiye 218 hayvan daha hibe etti. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu “Onlar sizin geleceğiniz. 3’ü 10, 10’u 100, 100’ü bin yaparak bu kaderi değiştireceğiz. Bunu yapmak sizin, size destek vermek de bizim ellerimizde” dedi.

Sürüler büyüyor, umutlar artıyor
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Hibe ettiği küçükbaş hayvan sayısı 13 bini aşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da eğitimlerini tamamlayan 56 üreticiye daha 218 küçükbaş hayvan dağıttı. İlçedeki törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, kooperatif, birlik ve oda başkanları, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.


Törende önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinden faydalanıp üç koyun alarak üreticiliğe başlayan Fatma Çetindağ konuştu. Koyunlarını çoğaltan Fatma Çetindağ, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı çok kıymetli ve duyarlı. Benim 48 tane koyunum oldu. Çok memnunum. Koyunların kıymetini bilin, satmayın. Ben hiç satmadım. Baktım ve ürettim. Sizler de bakın ve üretin” dedi.

“BU KADERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise “Fatma hanım iki kelimeyle bütün işi özetledi. 3 koyun, 48 koyunluk sürü olmuş. Bundan daha güzel bir örnek olamaz” dedi. Tarıma verilen önemin temelinde kendi kendine yeten bir ülke olma hedefinin bulunduğunu söyleyen Özuslu sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer tarımı yok ederseniz, diz çöktürürseniz bu ülkeyi diz çöktürürsünüz. Bunun siyaseti, partisi olmaz. Eğer üreticinin kolunu kanadını kırarsanız siz bu ülkeyi teslim alırsınız. Bunu iyi biliyorlar. 2008 yılında 1,1 milyon kayıtlı çiftçi varmış. Bugün ne kadar? 493 bin kişi! Ne oldu 600 bin kişiye? Bunu Beydağ meydanından sormayacağız da nereden soracağız? İşte diz çöktürmek budur. Bu oyunlara gelmeyeceğiz. Üreteceğiz ve karnımızın doyduğu yerde kalacağız. Beydağ’ın çocukları burada tarımla uğraşacak.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tüm ilçelerine olduğu gibi Beydağ’a da 2019-2022 yılları arasında önemli destekler verildi. Kooperatiflerin yaygınlaştırılması ve pazarlama imkânlarının desteklenmesi için Beydağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 6 tonluk süt soğutma tankı hibe edildi. Baraj gölünde yapılan küçük ölçekli balıkçılığın geliştirilebilmesi için S.S. Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi ortaklarının kullanımı için 2 tekne verildi.
Yangına Dirençli Ekolojik Ağaçlandırma Projesi kapsamında muhtelif mahallelerde toplam 41 bin 735 meyve fidanı dağıtıldı. Yerel bitki türlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Beydağ Belediyesi’ne ait tarım arazisinde yetiştirilen salep yumruları alındı. İstiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim alan çiftçilere üretim materyali desteği verildi. Bitkisel Üretimde Hastalık ve Zararlılar Projesi kapsamında kestane ağaçlarında görülen kanser için 809 kilogram göz taşı, 956 koruyucu gözlük, bin 434 litre ardıç katranı ve bin 946 litre çamaşır suyu dağıtıldı. Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi Projesi kapsamında 99 üreticiye toplam 2 bin 892 çuval (144 bin 600 kilogram) kuzu büyütme yemi hibe edildi ve 130 üreticiye 520 küçükbaş hayvan verildi. BirGün/EGE