Mardin'de Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların Diyanet'e devredilmesi kararı, kamuoyunda büyük yankı uyandırması ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı'nın mücadelesi sonucu iptal edildi; ancak yapıların tescili hala Hazine'de bulunuyor.

Süryanilerin mücadelesi sürüyor: Valilik kararı iptal etti

ELİF GUGU - elif.gugu@gmail.com

2014 yılında alınan Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmesi kararı, Mardin Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından iptal edildi. Karar, başta Süryaniler olmak üzere birçok yurttaşın tepkisini çekmişti.

KARAR İPTAL EDİLDİ ANCAK TESCİL HALA HAZİNE'DE

Karara göre, manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapılan tahsisi iptal edilirken, tescilinin halen Hazine'de olduğu belirtildi. Kararı değerlendiren Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, tahsis kararının iptal edildiğini; ancak tescil kararının halen durduğunu belirterek, Süryani cemaatine ait manastır, kilise ve mezarlık tapularının vakfa verilmesi gerektiğini söyleyip hukuki anlamda verdikleri mücadelenin de süreceğini belirtti.

suryanilerin-mucadelesi-suruyor-valilik-karari-iptal-etti-315434-1.
CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan

"YAPILAR NEDEN BİR DİNİN TEK MEZHEBİNE HİZMET VEREN DİYANET'E DEVREDİLDİ?"

Devir işlemleri, iptal kararı ve yapılabilecek çalışmalarla ilgili BirGün'e konuşan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Süryanilere ait olan yapıların Diyanet'e tahsis edilmesinin kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirterek şunları söyledi: "3 bin üzerinde mensubu olan bir cemaat orada yaşıyor ve bu ülkenin kültür mirası olan bir yapılanma söz konusu. Bu yapıların hangi amaçla bugüne kadar tek bir dinin tek bir mezhebine hizmet verdiği ve hükûmetten alınan en büyük payı sadece tek bir alana yoğunlaştırdığı bilinen Diyanet'e devredildiğini sorguluyoruz."

'MÜLKLERİN TESCİLİ SİZDE OLMASIN AMA SİZE TAHSİS EDELİM' ÖNERİSİ

Selina Doğan, hükûmetin Mor Gabriel Manastırı Vakfı'na önerisini ve Vakıf'ın olaya bakış açısını ise şöyle aktardı: "Diyanet'e devredilmesinden vazgeçilen yapılarla ilgili Mor Gabriel Manastırı Vakfı'na 'Biz bu mülkiyetleri sizin adınıza tescil ettirmeyelim, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne verelim; ama kullanımını size tahsis edelim, siz kullanın' önerisinde bulundular. Biliyorsunuz ki bir mülk, Hazine adına kaydedilirse hukuken geri dönüştürülmesi çok zor. Bu, tabiri caizse ölümü gösterip sıtmaya razı etmek. Vakıf, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerine tanıdığı haklar varken ve pozitif ayrılmcılık uygulanması gerekirken bu tavrı kabul etmiyor.

Biz, parti olarak ilgili maddenin değişikliğini gündeme getirebiliriz. Ben bu konuda diyaloğu bireysel olarak cemaat ve hükûmet arasında sağlamaya çalışıyorum."

NE OLMUŞTU?

Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Mardin'deki Süryani cemaatine ait çok sayıda kilise, manastır ve mezarlıkları başta Hazine olmak üzere ilgili kamu kurumlarına devredilmesi kararını almıştı.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı, şimdiye kadar yaptıkları incelemelerde onlarca kilise ve manastırın Hazine'ye devredilip Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiğini tespit etmişti.

Vakıf, bu karara itiraz etmiş; ancak geçtiğimiz Mayıs ayında Komisyon, itirazları reddetmişti. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, dava açmaya başladıklarını; ancak bir yandan da tespitlere devam ettiklerini ve 30’a yakın tapu kaydının iptali için Mahkeme’ye gideceklerinin de altını çizmişti.