Merkel başbakanlık görevinin ardından ilk kez verdiği röportajda, Ukrayna savaşını değerlendirdi. Putin'in kendisine "Sovyetler Birliği'nin dağılmasının 20. yüzyılın en kötü olayı dediğini" iddia eden Merkel, bu nedenle Putin’e hiçbir zaman tam olarak güvenmediğini söyledi. Merkel ayrıca iktidarda olduğu sürece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "idare etme şeklinden" pişman olmadığını söyledi.

Suskunluğunu bozan Merkel, partisinin Rusya eleştirilerini reddetti: "Putin'e hiçbir zaman güvenmedim"

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel Başbabakanlık görevinden ayrıldıktan altı ay sonra ilk kez ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Merkel Rusya politikasında hatalar yaptığı şeklindeki eleştirileri geri çevirdi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Almanya'nın başkenti Berlin'in dünyaca ünlü sanat merkezlerinden Berliner Ensemble Tiyatrosu'nda, seyircilerin önünde gazeteci/yazar Alexander Osang'ın sorularını yanıtlayan eski şansölye Merkel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını ‘büyük bir trajedi’ olarak gördüğünü ifade ederek, kendine "Bu savaş önlenebilir miydi?" sorusunu sorduğunu dile getirdi.

PARTİSİ, MERKEL’İN POLİTİKALARINI ELEŞTİRİYOR

16 yıllık başbakanlığı döneminde Moskova ile sürekli diyalogtan yana olan ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan Merkel'in bu tutumu günümüzde kendi partisi Hristiyan Demokrat Birlik'te (CDU) sorgulanıyor. Nitekim partinin yeni genel başkanı, Merkel'in parti içi muhalifi Friedrich Merz de, Almanya'nın son 20 yıldaki dış ve güvenlik politikalarını sert sözlerle eleştiriyor.

Diplomatik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının onların yanlış olduğu anlamına gelmediğini belirten Merkel, Rusya ile ilgili izlediği siyasetin doğru olduğunu söyleyerek, "Bu yüzden özür dilemeyeceğim" diye konuştu.

Putin'in 2007 yılında Soçi'de kendine, "Sovyetler Birliği'nin dağılmasının 20. yüzyılın en kötü olayı olduğunu" söylediğini ifade eden Merkel, bu nedenle ona hiçbir zaman tam olarak güvenmediğini anlattı. Merkel buna karşın, "Rusya'nın Batı tarafından sürekli aşağılandığı" görüşünü ise hiçbir zaman paylaşmadığını vurguladı.