AKP iktidarının hedef aldığı İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar, dün ülkenin birçok şehrinde sokağa çıktı. İzmir’de polis müdahalesi sonrası 16 kadın gözaltına alındı

Susmuyor, korkmuyoruz itaat etmiyoruz

Haber Merkezi

İstanbul’dan Antalya’ya, İzmir’den Samsun’a, Çanakkale’ye kadar onlarca ilde bir araya gelen binlerce kadın İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıktı.
Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü uygula” diye haykırdı.

Çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ile edebiyatçı sözleşmenin feshedilmek istenmesine tepki gösterirken TMMOB, KESK ve TTB binalarına “İstanbul sözleşmesi yaşatır. Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” yazılı pankartlar astı.


VALİLİK YASAKLADI, POLİS MÜDAHALE ETTİ

İzmir Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelen yüzlerce kadına polis müdahale etti. Müdahale sonucu 16 kadın gözaltına alındı. İzmir Valiliği, İstanbul Sözleşmesi için eylem yapmak isteyen kadınların yürüyüşünden saatler önce kentte ‘eylem ve etkinlik’ yasağı getirdi.
Valilikten yapılan açıklamada, yürüyüşe izin verilmeyeceği aktarıldı. Sözleşmeye sahip çıkan kadınlar Valilik engeline rağmen Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Burada toplanan kadınların polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

TARTIŞILAMAZ

Öte yandan çok sayıda demokratik kitle örgütü İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmak istenmesine yönelik tepki gösterdi. Aralarında İnci Aral ve Eren Aysan’ın da aralarında olduğu 155 kadın edebiyatçı tarafından yayımlanan açıklamada, “Sözleşmeden çekilmenin tartışılması kabul edilemez” denildi. “Her geçen gün şiddeti çoğaltan, ayrımcı, ötekileştirici bir yere doğru hızla evrildiğine tanıklık ediyoruz” denilen açıklamada, uygulamadaki boşluklar ve kusurların, kadın cinayetlerinin bir salgına dönüşmesine neden olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin yaşamdan yana taraf olduğunun altı çizildiği açıklamada, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun bir yaşam pratiği haline gelebilmesi için her durumda uygulanması gerekirken, bugün sözleşmeden çekilmenin tartışılması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

SONUÇLARI KORKUNÇ OLACAK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu tarafından da dün kadına yönelik şiddete dikkat çekmek üzere “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır! İstanbul Sözleşmesi Uygulansın!” konulu bir basın toplantısı düzenlendi.

susmuyor-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-765127-1.

Kadına yönelik şiddete karşı çıkarken hayatını kaybeden Dr. Aynur Dağdemir’e adanan basın açıklamasında, şunlara dikkat çekildi: “Mücadelelerimizle elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Bu kötü gidişata dur demek adına elimizdeki en önemli yasal dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasını çekmesinin doğuracağı sonuçların, sözleşme yürürlükteyken dahi olup bitenlerden yola çıkarak ‘korkunç’ olacağını ısrarla belirtiyoruz. Bu tür insan hakları ihlallerinin önlenmesi için çalışmanın biz hekimlerin en başta gelen görevlerinden biri olduğunun bilincindeyiz.”

***

Ankara’da kadın cinayeti

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya devam ederken Ankara’da bir kadın cinayeti daha yaşandı. Dün öğle saatlerinde Dilek A. evli olduğu Bekir A. isimli erkek tarafından çalıştığı işyerinde katledildi. Kadının çalıştığı benzin istasyonuna gelen Bekir A., yanında getirdiği silahla Dilek A. ile istasyonun sahibi Mehmet Akif B.’nin üzerine ateş açtı. Dilek A. olay yerinde yaşamını yitirirken Mehmet Akif B. ise ağır yaralandı. Mehmet Akif B. hastaneye kaldırılırken olay sonrası kaçan Bekir A., polis ekiplerince yakalanıp gözaltına alındı.