Artvin’de HES projesi için onaylanan imar planlarına yapılan itirazlar AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Bölge halkı, “Su akmayan dereye HES yapmak istiyorlar. Bahçemizi sulayacak su bulamıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Susuz dereye HES ısrarı sürüyor

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin’in Yusufeli ilçesi Kılıçkaya köyünde ve Pilarget havzasında yapılması planlanan hidroelektrik santrallar (HES) için yapılan imar planlarına itirazlar 9’a karşı 11 oyla reddedildi. İtiraz dilekçesi verenlerden Yeşil Artvin Derneği Neşe Karahan, derede suyun azaldığına ve tarımda bile yetmediğine dikkat çekti.

ATAHES Mühendislik firması tarafından yapılmak istenen Aydın Regülatörü ve HES projesi için imar planları AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla onaylanmıştı. HES’e karşı tepkilerini dile getiren askıda olan imar planlarına itiraz etti. Artvin İl Genel Meclisi’nde görüşülen itiraz yine AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri tarafından reddedildi.

SULAMAYA YETMİYOR

İtiraz dilekçesi veren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, “Şu anda derede dokuz santim kadar su var. Prof. Dr. Doğan Kantarcı bununla ilgili bir rapor yazdı. O raporu da getirdik. Meclis üyelerine durumu anlatmaya çalışıyoruz. Köyde bir tek dere var yazın zaten sulama suyuna yetmiyor şu an iklimsel olarak da sularımız çok azaldı. Kışın da ilkbahar ve sonbaharda da orada çeltik ekimi var, buğday ekimi var, diğer ürünler de ekiliyor” diye konuştu.

Bölgede suların azalmasından dolayı tarımın can çekiştiğini belirten Karahan, “Geçmişte köyde 14 tane değirmen vardı. Şu an yedi tanesi kullanılıyor. Değirmeni çevirecek su azaldı. Buna rağmen orada HES yapmak istiyorlar” dedi.

TARIM ARAZİLERİ BOŞTA

Kılıçkaya köyü Muhtarı Serkan Koptagit ise mecliste yaptığı konuşmada derede su olmadığına dikkat çekti. Muhtar Kopdagit, “150’ye yakın köyün tarım arazisi kadar köyümüzün sulayamadığı bir arazisi var. Bahçemizi sulayacak su bulamıyoruz. Dolayısıyla su olmayan bir derede HES’in yapılacağı ve yapıldıktan sonra nasıl bir verim alınacağı köye nasıl katkı sağlayacağı ülke ekonomisine nasıl katkısı olacağı tartışıma konusu” diye konuştu.

SU YOK AMA DSİ VAR DİYOR

AKP’li Artvin İl Genel Meclisi Başkanı Furkan Çakmak, derede su olmadığını itiraf etti. Çakmak, “Suyun yokluğundan bahsediyorlar, doğrudur ben de gittim Ben de gördüm. Ama bu suyun yokluğunu DSİ bana olumlu görüş veriyorsa biz onun sorgulamasını yapamayız.