Susuzluk kapıya dayandı

HABER MERKEZİ

Ülke, küresel ısıtmanın neden olduğu iklim krizinin etkilerini derinden hissediyor. Dünyayı esir alan bu tehlike en büyük etkisini tatlı su kaynaklarında gösteriyor. Kuruyan barajlara, göllere her gün bir yenisi eklenirken Muğla’nın Bodrum ilçesi de su kriziyle karşı karşıya. İlçede kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor. Koronavirüs nedeniyle büyükşehirlerden gelenlerle birlikte nüfusu 650 bine dayanan ilçede, su sorunu her geçen gün arttı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum’da yakın zamanda su temininde zorluklar yaşanacağını söyledi.

181 bin olan nüfusun, büyük şehirlerden gelenlerle 650 bine ulaşması nedeniyle su kullanımının 3 kat arttığını dile getiren Doç. Dr. Özçelik, Bodrum’a içme suyunun 3 ana kaynaktan sağlandığını ancak birinin kuruduğunu kaydederek şu uyarılarda bulundu: “Bunlar Mumcular ile Geyik Barajları ve su kuyuları.

Mumcular Barajı kurumuş durumda. Geyik Barajı’nda su seviyesi yüzde 30-35 civarında. Bu oranda 12 milyon metreküpe tekabül ediyor. Bodrum’a içme suyu ilave tahsislerle karşılanabiliyor. Birkaç ay içerisinde yağış riskliliği söz konusu olabilir. Gelecek yıllarda kuraklığın takibi gerekiyor. Kuraklık olmayacağı, taşkın olmayacağı anlamına gelmiyor. Hidrolojik döngü gereği Bodrum’da kasım ve aralık aylarında taşkın etkilerini gözlemliyoruz.” Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ olarak tescilli, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü, son 2 yıldır yaşanan su kaybı nedeniyle kurudu. Nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan göle artık kuşlar gelmezken Tarım ve Orman Bakanlığı, göle Gördes Barajı’ndan su verilmesine onay verdi. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, maden ve ocakların çay yataklarını kuruttuğunu kaydetti: “Bakanlık barajdan su verilmesine onay verdikten sonra İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) gelerek, incelemede bulundu. İnceleme sonrasında Kum Çayı etrafında 5 kuvars madeni, 2’de kum ocağı şirketi var. Bu şirketlerin Kum Çayı yatağında tahribat yaptığı ortaya çıktı. O kurumlardan davacı olacağız. Konuyu DSİ Bölge Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirdik.”

KANYON DA ETKİLENDİ

Kuraklık nedeniyle Gediz Nehrinde su miktarındaki azalma, nehrin geçtiği Manisa’nın Salihli ilçesindeki Adala Kanyonunda da etkilerini gösterdi. Gediz Nehrinin volkanik kayaları aşındırmasıyla oluşan kanyonun birçok bölümü kururken bazı bölümlerinde de su, taban seviyesinde kaldı.