Süt fiyatlarının belirlenen 2.80 lira bandının altına düştüğünü söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili Gezgin, “Sanayici ödemiyor, fiyatlar ‘kalite kesintisi’ adı altında düşmekte” dedi.

Süt fiyatlarına ‘kalite kesintisi’

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Süt fiyatları yılbaşında belirlenen 2 lira 80 kuruş bandının altına düştü. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle küçük ölçekli süt üreticileri, maliyetlerini karşılayamadıkları için zor duruma düşüyor. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt fiyatlarındaki düşüşle ilgili açıklamalarda bulundu. Gezgin, süt fiyatlarının birçok yerde ‘kalite kesintisi’ adı altında kesildiğine dikkat çekti.

Süt üreticilerinin zor günler geçirdiğinin altını çizen Gezgin, süt fiyatlarının üretici beklentisinin altında olduğunu vurguladı. Yılbaşından bu yana süt fiyatlarındaki dalgalanmayı anlatan Gezgin, şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği gibi yılbaşı itibariyle Tarım Bakanlığı, Gıda Komitesi, Gıda Konseyi toplanarak süt fiyatlarını belirlenmişti. Bu fiyatta 2 lira 80 lira artı 30 kuruş devlet desteği şeklindeydi. Şu anda sanayici 2 lira 80 kuruşa süt alımı yapıyor. Bu örgütlü yerlerde uygulanıyor ancak birçok yerde sanayici bu fiyatı bile ödemiyor ve süt fiyatları ‘kalite kesintisi’ adı altında düşmektedir.”


SÜT FİYATLARI 2 LİRA 60 KURUŞUNA KADAR DÜŞTÜ

Şu anda 2 lira 60 kuruş ile 2 lira 75 kuruşa süt alımı yapıldığını anlatan Gezgin, Aydın, Muğla gibi yerlerde süt fiyatlarının 2 lira 60 kuruşa kadar düştüğünü belirtti. Gezgin, son 10 günden bu yana da “bahar dinlendirmesi” olarak tabir edilen süt toplanmayan günlerin yaşanmaya başladığını belirtti. Kalite kesintisi adı altında haksız yere yapılan kesintilerin artmaya başladığına vurgu yapan Gezgin, “Bu durum Süt Konseyi fiyatlarını geçersiz kılmaktadır. Eskiden konseyin belirlediği fiyat ülke genelinde uygulanmaktaydı. Şu anki durum üreticileri, süt sektörüne ağır yara vermektedir” ifadelerini kullandı.

TOPARLANMA GÖRÜNMÜYOR

Milas Süt Birliği’nin topladığı sütün günlük 20 tonu süt tozu olarak değerlendirildiğini belirten Gezgin, “Mevsimsel olarak sütün çok, pandemi sebebiyle de tüketimin az olduğu bir dönemde süt piyasasında bir toparlanma görülmüyor. Süt fiyatları, üreticilerimizin beklentisinin çok altında. Nisan ayına geldik ve 15 gün sonra herkes sütte zam, güncelleme ve 3 lira fiyat beklerken bugün süt fiyatları düşüyor. Tabii bu durumun yanında yem fiyatlarına da zam gelmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.