Gıdada hilenin önüne geçilemiyor. Hile yapan işletmelere uygulanan cezaların yetersizliği, bu sorunun günden güne büyümesine neden oluyor. Prof. Dr. Ergün, “Sokakta satılan çiğ süte tentürdiyot, çamaşır suyu konularak çabuk bozulması engelleniyor” diyor

Süte tentürdiyot koyuyorlar!

Dilara Şimşek

Soframıza giren çok sayıda gıdanın üretiminde hileli yöntemlere başvuruluyor. Hile yapılan ürünlerin başında özellikle bal, kıyma, zeytinyağı, tereyağı, et ve süt ürünleri gibi gıdalar geliyor. Halk sağlığını tehlikeye atan firmalara ve markalara uygulanan para cezası ve teşhir ise caydırıcı olmuyor.

Gıdada taklit ve tağşişin önüne geçilemiyor. Günden güne hilenin arttığını anlatan Prof. Dr. Özer Ergün, tüketicinin hayatına mal olacak bu tip süregelen sahtekârlıkların hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Tüketicinin rahatsızlanmasına hatta hayatına mal olacak bu tip sahtekârlıklara karşı devletin sıkı önlemler alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özer, yapılan hileleri şöyle sıraladı:

  • Tereyağlarda margarin ya da ucuz sade yağ kullanan bazı firmalar var.
  • Zeytinyağlara daha ucuz ayçiçek yağı, palm ya da kanola yağı katılıyor.
  • Et ürünlerinde de kıymaya cok fazla yağ ya da sakatat eklenerek kalite düşürülüyor ve fiyat aşağı çekiliyor.Sokakta satılan çiğ süte tentürdiyot, hatta çamaşır suyu konularak çabuk bozulması engelleniyor.
  • Kaşar peyniri son kullanma tarihini doldurmasına yakın iyasadan toplanıp eritme peynir yapılıyor.
  • İnek sütünden peynir yaparak koyun ya da manda peyniri diye satmaya çalışan da var.
  • Tüketicilerin özellikle bal, kıyma, et, süt ürünleri, zeytinyağı ve tereyağı gibi gıdalarda çok dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ergün, “Bugün kaliteli bir balın kilosu 50-70 TL’den aşağı olamaz. Ancak ballara glikoz ve mısır şurubu katılarak ucuz bal elde ediliyor ve 15-20 TL’ye kadar satılabiliyor” dedi. Prof. Dr. Ergün, denetlenen, hijyenik, güvenilir mekânlar ve ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.