Süt satışından para kazanamayan üretici, dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladı. CHP’li Aygun: Üreticiye destek verilmeli

Sütte kriz kapıda

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, ağustos ayında yürürlüğe girmesi gereken çiğ süte litre başına 1.70 TL referans ücretinin sanayici tarafından uygulanmadığı ve yem fiyatlarına gelen art arda zamlarla bu rakamın da anlamsız hale geldiği söyledi. Et ve sütte yaşanan krize ilişkin açıklama yapan CHP’li Aygün, sıkışan üreticinin sütten para kazanamadığı için de dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladığını bildirdi. Aygun, “Ulusal Süt Konseyi, yeni rakamı belirlemek için de toplanamıyor. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı nedeniyle gıda enflasyonuna neden olmaktan kaçınan Konsey, hükümetin baskısı altında. Ancak bu kez olan üreticiye oluyor. Üretici, sütten para kazanamadığı için hayvanlarını kesmeye yöneldi. Ne yazık ki burada da önü kesilerek, kesime giden hayvanlara 3 ay sonrası için tarih veriliyor. Üreticimiz, hayvanını satarak bile yaşamını sürdüremez hale geldi” dedi.

‘MÜDAHALE EDİLMELİ’
“Çiftçimiz, hayvanını kestirip borcunu ödemek istediğinde bile önü kapatılıyor. Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale ederek, et ve süte destek vermeli, kesimlerin önüne geçmeli” diyen Aygun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yemde 2018 Ocak ayından bu yana yüzde 50-60 oranında fiyat artışı olmuştur. Yem bitkisi üretimi için gerekli olan gübreye de son 11 ayda yüzde 90-100 arasında zam yapılmıştır. Bu yüzden uygulanmayan litre başına 1.70 TL çiğ süt fiyatı bile yetersiz kalmıştır.”

Aygun, “Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale etmeli, hayvanlarını kesime götüren süt üreticisini durdurmalıdır. Süt ve et üreticisine teşvik ve destek uygulanmalıdır” uyarısını yaptı.