Suudi Arabistan'da Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet yürüten Türk okulları yeniden hizmet vermeye başlayacak.

Suudi Arabistan'da kapatılan Türk okulları yeniden açılıyor

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinin ardından gerilen, davanın Riyad'a devredilmesi sonrası normalleşmeye başlayan Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri 'ivme' kazandı.

Başkent Riyad ve diğer eyaletlerde faaliyet gösteren Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı 8 Türk okulunu 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonunda kapatma kararı alan Suudi Arabistan yönetimi, okulları yeniden hizmete açacak.

Milli Eğitim Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, kararın Türk hükümetinin diplomatik temasları ve MEB'in girişimi sonucu alındığı ifade edildi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in, Fransa'nın başkenti Paris'te katıldığı "Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi" kapsamındaki temasları çerçevesinde Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad Al Shaikh ile yaptığı ikili görüşmede, okulların durumu da gündeme geldi.

İki ülke makamlarının temasları sonucunda yeniden açılma kararı alınan okullara yönelik öğrenci kabulleri ve diğer işlemlerle ilgili çalışmalar kısa zamanda başlayacak.

SON SÜREÇTE TAVİZLER VERİLMİŞTİ

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki gerilim, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından doruğa çıkmıştı.

Cemal Kaşıkçı davası kısa süre önce cinayetle ilgili suçlamaların yöneltildiği Suudi Arabistan'a devredilmiş, geçtiğimiz hafta da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın 22 Haziran Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklanmıştı. Muhalefet partileri bu gelişmeleri "Türkiye'ye döviz girdisi yaratma" olarak değerlendirmişti.

Suudi Arabistan hükümeti, Türkiye'ye yönelik seyahat yasağını ise 20 Haziran 2022 tarihinde kaldırmıştı.

AA