Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi: Filistin,  İran ve Türkiye gibi 'resimdeki yeni aktörlere' riayet ediyor

Dış Haberler Servisi

Suudi Arabistan eski İstihbarat Şefi ve ABD Büyükelçisi Prens Bandar bin Sultan Bin Abdülaziz, Al Arabiya televizyonunda yayınlanan üç bölümlük röportajının son bölümünde, ülkesinin Filistin meselesini desteklerken kendi çıkarları ve güvenliğine de odaklanması gerektiğini ifade etti.

İsrail gazetesi Haaretz’in aktardığına göre, Prens Bandar söz konusu röportajda, “Filistin meselesine hizmet etmek için İsrail’in meydan okumalarını nasıl karşılayacağımız hakkında kaygılanmak yerine kendi milli güvenliğimize ve çıkarlarımıza dikkat etmemiz gereken bir aşamadayız” diye konuştu.

Bandar, bazı Körfez ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararına karşı çıkarken “sınırı aştıkları” ve “menfur bir söylem” kullandıkları gerekçesiyle, Filistin liderliğini eleştirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Ağustos ayında İsrail ile ilişkileri normalleştirme yönünde adım atmıştı. Bu adımı Suudi’lerin müttefiki Bahreyn Eylül ayında takip etti. Filistinli liderler bu adımları “ihanet” olarak değerlendirmişti.

Filistinliler, bu tür hamlelerin Arap Barışı İnisiyatifi olarak bilinen uzun erimli pan-Arap çizgisini zayıflatacağı kaygılarını yaşıyorlar. Bu insiyatif, Arap devletleriyle ilişkilerin normalleşmesi karşısında İsrail’in işgal edilmiş bölgeden çekilmesi ve Filistin devletinin tanınması şartını getiriyor.

Bu anlaşmaların, Ortadoğu ülkelerinin İran’a karşı stratejik olarak yeniden gruplaşması anlamına geldiği belirtiliyor. Suudi Arabistan ise, normalleşme anlaşmalarına dair henüz direk olarak yorum yapmamakla birlikte, Arap Barışı İnisiyatifine dayanan bir barışa bağlı kaldığını söylüyor.

Prens Bandar, Filistinli liderlerin Riyad ve diğer Körfez ülkelerinden ziyade, İran ve Türkiye gibi “resimdeki yeni aktörlere” riayet ettiğini söyledi.