Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta yaşanan arbede sonrası öldüğünü itiraf etti. Suudi Başsavcılığı olayla ilgili 18 kişiyi gözaltına alırken, üst düzey 5 istihbarat görevlisi görevinden alındı. Trump, Suudi Arabistan'dan gelen açıklamanın 'güvenilir' olduğunu savundu. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Olayın aydınlatılması için üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi. İşte Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili tüm gelişmeler...

Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldüğünü kabul etti

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğünü duyurdu.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" itiraf etti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi.

Riyad yönetimi tarafından gazetecinin ölümüyle ilgili paylaşılan bilgiler arasında cesedinin akıbetine yer verilmedi.

18 KİŞİ GÖZALTINDA

Suudi Arabistan Başsavcılığı'nın dosya hakkındaki soruşturmasının sürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına aldığı aktarıldı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünde parmağı olan herkesten hesap sorulacağını ve adalete teslim edileceğini duyuran savcılığın, "ulaştığı tüm gerçekleri paylaşacağı ve sorumluları adalet karşısına çıkarma" hazırlığında olduğu ifade edildi.

Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın "ölümündeki sorumluları ve hatalıları cezalandırmaktan geri durmayacağı" ve böyle bir olayın tekrarını engellemek için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceği kaydedildi.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522673-1.

'TÜRKİYE'NİN ORTAYA KOYDUĞU ÜSTÜN DAYANIŞMAYI DEĞERLİ BULUYORUZ'

Öte yandan Suudi Arabistan, Türkiye'nin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmayı değerli bulduklarını" açıkladı.

Riyad, Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu duyurdu.

ÜST DÜZEY İSTİHBARAT YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALINDI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldırdı.

VELİAHT PRENSİN DANIŞMANI DAHİL 5 KİŞİYE GÖZALTI

Kaşıkçı olayı nedeniyle Veliaht Prens'in danışmanı dahil 5 kişi gözaltına alındı.

Bu kişiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen'e karşı Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

Yayımlanan kararnameyle, Kahtani ve Asiri'nin yanı sıra bir diğer Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi'nin de görevlerinden alındığı aktarıldı.

YENİ BAKANLIĞIN BAŞKANLIĞINI VELİAHT PRENS YAPACAK

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

SPA'nın başka bir haberinde verilen detaylarda, Kaşıkçı'nın kaybolması olayının Suudi Arabistan yönetiminin "en üst derecede ilgisini çektiğini" ve olayların aydınlatılması için gerekli adımları hayata geçirerek Türk makamları ile iş birliği yapmak üzere bir güvenlik ekibinin 6 Ekim'de Türkiye'ye gönderildiği bilgisi paylaşıldı. Bu süreçte Türk emniyet makamları ile Suudi Arabistan arasında ortak bir ekip çatısı altında tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması için Suudi Arabistan Başkonsolosluğu ve konsolosluk konutuna girilmesi için izin çıkarıldığı hatırlatıldı.

'BİLGİLER, KAŞIKÇININ KONSOLOSLUK BİNASINI TERK ETTİĞİ SONUCUNA İŞARET EDİYOR'

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın da Suudi Arabistan Başsavcılığı'na olayla ilgili soruşturma başlatması talimatı verdiği bildirildi. Başsavcılığın, Türk güvenlik birimlerinin sağladığı bilgiler ışığında, şüphelilerin olayla ilişkisini sorguladığı bilgisine yer verilen haberde, güvenlik birimlerinin, "şüphelilerin verdiği bilgilerin Kaşıkçı'nın konsolosluk binasını terk ettiği sonucuna işaret ettiğine" dikkat çekildi.

Suudi Arabistan Başsavcılığın gerçekleştirdiği ön soruşturma sonucunda, şüphelilerin İstanbul'daki başkonsolosluğa Cemal Kaşıkçı'yı geri getirmek amacıyla gittiği ancak buradaki görüşmeler sırasında "işlerin istenilenin aksinde seyrettiği ve tartışma çıktığı" belirtildi. Tartışma neticesinde "yaşanan yumruklaşma ve arbede sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" ve şüphelilerin olayın üstünü örtme çabasına giriştiği paylaşıldı ancak haberde, olayın üstünü örtmek için nasıl bir yol izlediklerine dair detay verilmedi.

TRUMP: SUUDİLERİN AÇIKLAMASI GÜVENİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı açıklaması hakkında, "Suudilere bazı sorularımız olacak. Bu konuda Kongre ile birlikte çalışacağız" dedi. Trump, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından silah satışı anlaşmasını koruyup Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini söyledi.

ABD'nin Arizona eyaletinde Kaşıkçı hakkında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan'ın "Kaşıkçı'nın ölümüyle" ilgili açıklamasının "güvenilir" olduğunu savundu.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522671-1.

'SONUCA VARMAK İÇİN ERKEN'

Riyad yönetiminin açıklamasının "ilk büyük adım" olduğunu söyleyen Trump, "Ancak kendi değerlendirmemiz henüz bitmedi. Şu anda (bir sonuca varmak için) erken" dedi.

Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı açıklaması için, "Suudilere bazı sorularımız olacak. Bu konuda Kongre ile birlikte çalışacağız" ifadelerini kullanan Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştükten sonra kararlarını açıklayacaklarını anlattı.

Trump ayrıca, Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yaptığı tutuklamaların "çok önemli olduğunu" belirtti.

110 MİLYAR DOLARLIK SİLAH ANLAŞMASININ AKIBETİ

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini vurguladı. Trump, onun yerine Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini kaydetti.

ERDOĞAN İLE KRAL SELMAN GÖRÜŞTÜ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu akşam gerçekleşen görüşmede, Cemal Kaşıkçı meselesi ele alındı.

AA'nın aktardığına göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suud Kralı Selman, Kaşıkçı’nın akıbetinin tespiti amacıyla başlatılan soruşturmanın selameti açısından iki ülkenin tam bir iş birliği içinde çalışmaya devam etmesinin önemine dikkati çekti. Görüşmede, her iki ülkede yürütülmekte olan soruşturmaların gidişatı hakkında karşılıklı bilgi paylaşımında bulunulduğu da kaydedildi.

Erdoğan ve Suud Kralı Selman, aynı konuyla ilgili olarak geçen pazar akşamı da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522672-1.

ERDOĞAN: OLAYIN AYDINLATILMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Moldova ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularına yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.

Olayla ilgili başsavcılık, emniyet ve istihbaratın çalışmalara devam ettiğini ancak raporları henüz görmediğini belirten Erdoğan, "Biz, olayın aydınlatılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Yani dört bir koldan işi takip ediyoruz. Bu işi ortada bırakmamız mümkün değil" dedi.

Olayın "Çıktı gitti" diyerek kapatılamayacağını belirten Erdoğan'ın hedefinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu vardı. Konsolosun Türk yetkililerden önce konsolosluk binasını yabancı gazetecilere açmasını "lakayt" bir davranış olarak nitelendiren Erdoğan, konsolosun tavrından duydukları rahatsızlığı Suudi Arabistan Kralı Selman'a telefonda ilettiğini, kralın da kendisine hak verdiğini söyledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN AÇIKLAMA

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin soruşturma taleplerini açıkladı.

AP Başkanı, sosyal medyadan, "Acilen, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı" paylaşımını yaptı.

Tajani, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan ve ancak dün Suudi yönetimi tarafından 'arbedede öldüğü' açıklanan Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin detayların açığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522679-1.

"DETAYLI SORUŞTURMA GERÇEKLEŞTİRİLMELİ"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Suudi açıklamasına ilişkin, "AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.

AB büyükelçileriyle Efes'i ziyaret eden Berger, Mogherini'nin konuyla ilgili bilgi almak için Türk hükümet yetkilileriyle temasta olduğunu ve soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini belirtti.

İNGİLTERE: ATACAĞIMIZ ADIMLARI ELE ALIYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta" öldüğünü doğrulamasının ardından atılacak "sonraki adımların" ele alındığını bildirdi.

İngiltere'den yapılan önceki açıklamalarda, "korkunç" olarak değerlendirilen Kaşıkçı olayında sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulunulmuştu.

UNESCO'DAN KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLMESİNE KINAMA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Sekreteri Audrey Azoulay, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini ‘en ağır şekilde’ kınadı.

UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması istenirken, olayın, basın özgürlüğü adına verilen mücadelenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada Azoulay'in, "Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum” ifadelerine yer verildi.

AF ÖRGÜTÜ: SORUŞTURMANIN TARAFSIZLIĞI KONUSUNDA KUŞKU VAR

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) yetkilisi Rawya Rageh, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'ya ilişkin son açıklamasını değerlendirerek, "Bunun bir aklamaya veya olaya karıştığından kuşku duyulan makam tarafından yürütülen bir soruşturmaya dönüşmesinden kaygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmanın "tarafsızlığı" noktasında soru işaretlerinin mevcudiyetini koruduğunu belirten Rageh, adaletin yerini bulması için olayla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522702-1.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" itiraf etmişti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: KARARLI ULUSLARARASI BASKI BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan yönetimine, olayın tüm boyutlarıyla aydınlığa çıkarılması için uluslararası baskı uygulanması çağrısında bulundu. Deloire, Twitter hesabından Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayını değerlendirdi.

Olayın açığa çıkması için gerekli uluslararası baskının yapılmaması veya bir uzlaşma politikasının kabulünün Suudi Arabistan'a ‘öldürme izni vermek’ anlamına geleceğini belirten Deloire, “Kaşıkçı'nın ölümünün kabulünden sonra, Suudi Arabistan'a, olay hakkında tüm gerçekleri aydınlığa çıkaracak ve Suudi gazetecilerin serbest kalmasını sağlayacak güçlü, sürekli ve kararlı uluslararası baskı beklentisi içindeyiz” ifadelerini kullandı.

TÜRK ARAP MEDYA DERNEĞİ: "BU ELİ KANLI KATİLLERİN PLANLARI VARDI, AMA BOZULDU"

Türk Arap Medya Derneği (TAM) Başkanı Turan Kışlakçı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili "Eğer dünya kamuoyunun bir baskısı olmasaydı, bu kadar gündeme gelmeseydi belki bir şekilde örtbas edebileceklerdi. Ama Türkiye'nin başarılı bir şekilde bu işi yönetmesi, dünya kamuoyunun ciddi baskısı Suudi Arabistan'ı bu açıklamaya itti" dedi. Kışlakçı, gazeteci Kaşıkçı için cuma günü cenaze töreni planladıklarını da belirtti.

suudi-arabistan-kasikci-nin-konsoloslukta-oldugunu-kabul-etti-522719-1.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde açıklama yapan Kışlakçı, 18 gün önce Kaşıkçı'nın burada öldürüldüğünü ifade ederek " Değerli dostum, gazeteci, düşünür ve Türk Arap Medya Derneğinin üyesi Cemal Kaşıkçı burada eli kanlı katillerce katledildi. Hem de insanlık tarihinin gördüğü en vahşi şekilde. Bu eli kanlı katillerin planları vardı, ama bozuldu. İlk günlerde kaçırıldığını düşünerek, öldürülmesinin kimseye bir fayda sağlayamayacağına inanarak, Saad Hariri'nin kaçırılmasını hatırlayarak bu kapıdan çıkacağına inandık. Ancak üçüncü günün sonunda bize güvenilir kaynaklardan ısrarla gelen bilgilerin ışığında ümitlerimiz kayboldu ve Cemal'in vahşice öldürüldüğünü biz de kabullenmek zorunda kaldık. Bu gerçeği de 4'üncü günden itibaren tüm dünyaya sizlerin aracılığıyla duyurduk. Cemal'in ölümü sadece bölgenin değil, tüm dünyanın dikkatini çekti. 18 günden beri dünyadaki her ana haber bülteninin ilk sıradaki haberi oldu.

Cuma günü bir cenaze töreni planladıklarını da ifade eden Kışlakçı, "Cemal bey Amerika'da yaşamak istiyordu. Fakat evlendikten sonra bazen buraya gelip gitmek istiyordu. Aileyle görüşüyoruz şu anda. Karar vereceğiz hangi gün cenaze olacağına. Törene, ailesi, kızları ve çocukları gelebilir. Biz şu anda günlük görüşüyoruz. Nerede olduğunu bazımız biliyor. Saklı değil. Üç gün içerisinde cenazeyle ilgili açıklamamız olacak" diye konuştu.

REUTERS: POLİS KAŞIKÇI'NIN CESEDİNE NE OLDUĞUNU BULMAYA YAKIN

Reuters, Türk polisinin Kaşıkçı'nın cesedine ne olduğunu bulmaya yakın olduğunu duyurdu. Polisler Yalova ve Belgrad Ormanı'nda arama yapıyor, Belgrad Ormanı'ndaki güvenlik kamerası kayıtları inceleniyor.

Reuters'e açıklama yapan bir Türk yetkili, Cemal Kaşıkçı'nın bedeninin akıbetini öğrenmeye çok yaklaştıklarını belirtti. Yapılan açıklamada Yalova ve Belgrad Ormanı'nda polislerin araştırma yaptığı ve bölgedeki kamera kayıtlarının incelendiği duyuruldu.

Kaşıkçı olayını araştıran polislerin ayrıca Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na giriş çıkış yapan tüm araçların kaydını incelediği ve Kaşıkçı'nın DNA örneklerinin Türkiye'den temin edildiği ve şu an için bu konuda Suudi Arabistan'a başvurulmasına ihtiyaç olmadığı ifade edildi.