Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine yönelik boykot kararının ardından, Ticaret Bakanlığı Petkim'in başvurusu üzerine Suudi Arabistan'dan “alçak yoğunluk polietilen” ithalatına ilişkin damping soruşturması başlatacağını duyurdu.

Suudi boykotuna misilleme: Bakanlık polietilen ithalatına soruşturma başlattı

Ticaret Bakanlığı, pet şişe ve plastik poşet gibi ürünlerin hammaddesini oluşturan polietilenin Suudi Arabistan’dan ithalatı ile ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Petrokimya Holding A.Ş.’nin (PETKİM) başvurusuna istinaden, Suudi Arabistan menşeli "alçak yoğunluk polietilen"e yönelik damping soruşturması açılması, Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı'nın “İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği” ile onaylandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ve Ticaret Bakanlığı’nın imzası bulunan kararda, “Yerli üretici Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından yapılan başvuruya istinaden Suudi Arabistan Krallığı menşeli 3901.10.90.00.11 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan ‘alçak yoğunluk polietilen’e yönelik bir damping soruşturması” ifadeleri yer aldı.

'İHMAL EDİLEBİLİR ORANIN ÜZERİNDE'

Ürünün Suudilerin iç pazarındaki fabrika çıkış fiyatı ile Türkiye’deki ihraç fiyatını karşılaştırdıklarını belirten Bakanlık, “Normal değer ile ihraç fiyatı mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada, diğer bir ifadeyle, fabrika çıkış aşamasında karşılaştırılmış olup hesaplanan damping marjının Yönetmeliğin 28 inci maddesinde yer alan ihmal edilebilir oranın üzerinde olduğu tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Türkiye 2020’nin ocak-ağustos döneminde Suudi Arabistan’a 2,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Türkiye’nin bu ülkeden ithalatı ise 1,1 milyar dolarla sınırlı kalmıştı.

POLİETİLEN NEDİR?

En çok kullanılan ve en ucuz plastik hammaddesi polietilen, genellikle ince film halinde paketleme, ambalaj ve örtü işlerinde, sulama, yağmurlama borularında ve çeşitli ucuz mutfak eşyası üretiminde kullanılıyor. Ayrıca önemli bir izolasyon malzemesi.

Esnekliği yüksek olan alçak yoğunluk polietilen ile üretilen ürünlere şunlar: Sera örtüsü, ambalaj filmi, kablo kılıflama, ev eşyası, oyuncak, boru, hortum, tüp, şişe, kumaş ve metal kaplamaları, rotasyonlar, kalıplama maddeleri vb.

DAMPİNG NEDİR?

İhracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satmasına damping deniyor.