Kaşıkçı’yı öldüren infaz timini taşıyan özel uçakların Muhammed bin Selman tarafından kontrol edilen şirkete ait olduğu belirtildi. Öte yandan yakında yayınlanması beklenen ABD istihbarat raporunda da Muhammed Bin Selman’ın cinayeti onayladığı ve talimatını da vermiş olduğunun yazıldığı öne sürüldü.

Suudi Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetiyle bağına dair yeni bilgi ve iddialar

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi infaz timini taşıyan iki özel uçağın, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından el konulan bir şirkete ait olduğu belirtildi.

CNN'de yer alan haber, bir Suudi bakanın imzasıyla "çok gizli" ibaresiyle Washington bölge mahkemesine sunulan yeni belgelere dayandırıldı.

Söz konusu belgelerin ilgili mahkemeye, Kanada’ya sığınan eski Suudi İstihbarat Subayı Saad Aljabri’nin Veliaht Prens Bin Selman aleyhinde Ağustos 2020’de açtığı dava sonucu sunulduğuna işaret edildi.

Hala Toronto’da yaşadığı sanılan Aljabri, Kaşıkçı cinayetinden hemen sonra Veliaht Prens Bin Selman'ı, kendisini de infaz etmek için Kanada’ya bir ekip yollamakla suçlamıştı.

Haberde, belgelere göre Kaşıkçı’nın öldürüldüğü 2 Ekim 2018’de 15 kişilik suikast timini getiren iki uçağın Sky Prime Aviation adlı şirkete ait olduğu, söz konusu şirketin de Aralık 2017’de Muhammed bin Selman'ın kontrolündeki 400 milyar dolarlık Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'na devredildiği kaydedildi.

Özel uçak filosunun sahipliğinin söz konusu yatırım fonu üzerine geçirilmesine dair daha önce bir bilgi bulunmadığına işaret edilen haberde, ilgili belgedeki kanıtın Kaşıkçı'nın ölümü ile Veliaht Prens Bin Selman arasında yeni ve başka bir bağlantı sağladığına dikkat çekildi.

Kaşıkçı cinayetinin akabinde Wall Street Journal'da yer alan 10 Ekim 2018 tarihli konu hakkında bilgisi olan kişilere dayandırılan haberde de infaz timini taşıyan Gulfstream uçaklarının Muhammed bin Selman'ın kontrolü altındaki bir şirkete ait olduğu yazılmıştı.

ABD İSTİHBARAT RAPORU

Öte yandan kısa süre içinde yayınlaması beklenen 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda gerçekleşen Cemal Kaşıkçı cinayeti ABD istihbaratı raporunda cinayeti Suudi Arabistan'ın de-facto lideri Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın onayladığının yazdığı belirtildi.

Konu hakkında bilgisi olan 4 yekili, raporda Veliaht Prens MBS'nin cinayeti onaylamanın yanı sıra yüksek ihtimalle suikast emrini kendisinin verdiğinin yazdığını ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkenin istihbaratının cinayet ile ilgili detaylı bulgularını içeren raporu kamu erişimine sunulmadan önce sadece Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

Son olarak Washington Post'ta köşe yazarı olarak görev yapan 59 yaşındaki muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, nişanlanabilmesi için gereken belgeleri almaya gittiği İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda Muhammed Bin Selman ile bağlantısı olduğu ileri sürülen devlet ajanları tarafından öldürüldü. Gazetecinin cesedi parçalandı ve hâlâ hiçbir kalıntısı bulunamadı.